— Barna kan prøve seg med hammer og meisel. Etterpå kan de ta med kunstverket hjem, sier Frøydis Arnesen. Hun er en av initiativtakerne til steinhuggerfestivalen på Grorud. Foto: Olga Andresen

Oslo er full av praktbygg med stein fra Grorud. Nå skal det feires med steinhuggerfestival

Trappene på Vålerenga kirke, løvene foran Stortinget og søylene i universitetsaulaen kommer fra Grorud. Til helga kan barn få prøve seg som steinhuggere på Grorud, og ta med kunstverket hjem gratis.

Publisert

Det foregår hektisk aktivitet i hagen til Steinhoggermuseet og "Steinbra kafé" på Grorud før denne helgen. Det bygges arbeidstelt, sengeplasser og arbeidsstasjoner til folka som ventes til den tredje steinhoggerfestivalen neste helg.

Fra 10. til 12. august er 20 profesjonelle steinhoggere fra Norge og utlandet i sving med å forvandle hver sin steinblokk til en skulptur. Og alle er hjertelig velkomne til å se kunstnerne i sving.

— Men det blir ikke bare steinhogging. Det blir musikk og annen underholdning. Åpent museum, guidede turer til steinbrudd i området rundt Grorud, håndverksmarked og smedkunst, forteller groruddølen i flere generasjoner, Frøydis Arnesen.

Åpnes av ordføreren som er groruddøl

Arnesen er en av initiativtakerne til steinhuggerfestivalen som tjuvåpner allerede på førstkommende fredag klokka 11. Men den høytidelige og offisielle åpningen foretas av Oslos ordfører Marianne Borgen nøyaktig ett døgn senere. Forøvrig kan Oslos ordfører smykke seg med å være ekte groruddøl. Hun vokste nemlig opp litt lenger sør i dalen enn der steinhuggerfestivalen åpnes på selve Grorud.

Mor og barn hugget i stein. Steinskulpturer kan være uhyre detaljrike når de studeres på nært hold. Foto: Olga Andresen

— Hos oss er alle velkomne. Vi har flere aktiviteter for barn. Det mest spennende er kanskje at ungene kan få prøve seg med hammer og meisel på egnede steinstykker. Og de får ta med seg kunstverket hjem, forteller Frøydis Arnesen.

Arbeidsteltene skal være åpne slik at alle besøkende lett kan observere og nyte de 20 internasjonale steinhoggeres arbeid der hver av dem skal forvandle en 125 kilo tung steinblokk i kleberstein til en steinfigur.

Steinhuggere fra ni land skal i sving

Det skal bankes, sages, meisles, filles, pusses, raspes, fuktes, smøres, oljes, vokses på den grå kleberstein fra Otta. På bare tre dager skal de hogge ut et tredimensjonalt kunstverk kun ved hjelp av egen muskelkraft og godt, gammeldags håndverktøy.

Ullrich Thallemer (til v.) og Chris Fleurie er blant dem du kan se i aksjon under helgas steinhuggerfestival på Grorud. Foto: Olga Andresen

I år er det på meldt deltagere fra Norge, Australia, Canada, England, Orknøyene, Nederland,
Skottland, Ungarn og Wales. Figurene og skulpturene som blir laget selges på søndagens auksjon. Kunstnere beholder mesteparten av salgssummen selv, og slik dekkes deler av deres reise- oppholdsutgifter. For å komme i mål på under tre dager, starter de påmeldte profesjonelle håndverkerne allerede fredag, dagen før den offisielle åpningen som er lørdag klokka 11.

Grorudgranitt preger hele Oslo

Selv om det er grorudgranitten som Grorud er kjent for, vil det under festivalen jobbes i kleberstein. Den talkumrike steinarten er valgt fordi den er mykere å jobbe med sammenliknet med lokal granitt, og dermed er det større sjanse for å komme i mål i løpet av festivalhelgen.

Praktfulle Grorud kirke er selvfølgelig laget av lokal grorudgranitt. Foto: Olga Andresen

Men grorudgranitten er Oslos offisielle fylkesstein. Den ble mye brukt ved oppføring av kirker og praktbygg, og finnes ved Det kongelige slott, i palisadene ved Youngstorget, i søylene i Oslo Universitetets aula. Stortingsløvene er av grorudgranitt, likeså Grorud kirke, Romsås kirke, trappetrinnene i Vålerenga kirke, og søylene og blokkene i Frogner kirke.

Steinen var eksportert og mye benyttet i blant annet ved oppbygging av Hamburg etter en storbrann i 1842. Det var et ordentlig byggestein som ble benyttet i fasader, grunnmur, kai- og havneanlegg, trapper og som kantstein.

Flere opplysninger om steinhoggerfestivalen på Grorud kommende helg kan du få på festivalens Facebook-side.

Powered by Labrador CMS