Frognerbadet har i alle år vært en turistattraksjon, men står nå å forfaller. — Det er på tide at byrådet satser på Frognerbadet, mener leder av bydelsutvalget i bydel Frogner, Jens Jørgen Lie (H). Foto: Bymiljøetaten

– Frognerbadet råtner på rot. Et svik mot bydelens barn og unge, mener bydelspolitiker

I 2014 vedtok bystyret å ruste opp både Tøyenbadet og Frognerbadet. Fem år senere har lite skjedd i Frognerparken. – Det virker som byrådet har lagt bystyrets vedtak i en skuff, sier bydelsleder Jens Jørgen Lie (H).

Publisert

Siden åpningen i 1956 har oslofolk fra hele byen strømmet til Frognerbadet for en forfriskende dukkert på varme sommerdager. I 2014 vedtok bystyret en bademelding der de sa de ville satse på både Tøyen- og Frognerbadet, men i 2016 kom dagens rødgrønne byråd med en idrettsbehovsplan. Her var Frognerbadet tatt ut av planene.

Ifølge leder av bydelsutvalget i bydel Frogner, Jens Jørgen Lie (H), har lite skjedd for å utbedre forholdene ved badet.

— I bademeldingen ble det vedtatt å satse på både Tøyenbadet og Frognerbadet. Når det i budsjettet for neste år ikke er satt av noen penger til en oppgradering av Frognerbadet, er det grunn til å lure på hva som skjer, sier Lie til VårtOslo.

Viktig arena for barn og unge

Med sin beliggenhet midt på Majorstua er Frognerbadet mye mer enn en turistmagnet. Badet spiller en viktig rolle i svømmeopplæringen for bydelens skoleelever. Som eneste gjenværende kommunale bad på vestkanten, mener Lie det er på høy tid å se på muligheten av å gjøre badet om til et helårsbad. Ikke minst for å styrke mulighetene for svømmeopplæring i nærmiljøet.

— Svømmedyktighet blant barn og unge er veldig viktig. Med 250.000 innbyggere i Oslo Vest og ikke noe helårsbad i området, er det på tide at vi ser på muligheten for å gjøre Frognerbadet åpent hele året, mener BU-leder Lie.

— En opprustning av Frognerbadet er viktig for å kunne lære barn på vestkanten å svømme, mener Jens Jørgen Lie (H). Foto: Christian Boger

Han erkjenner at det er utfordringer, ikke minst klimatisk, med å få praktbadet til å bli et helårsbad, men mener det må finnes løsninger på dette. Lederen av bydelsutvalget viser til at en ved Tøyenbadet klarer å gi et tilbud både inne og ute.

— Det er vanskelig for skolene i bydelen å kunne gi skikkelig svømmeopplæring med bare  ett helårsåpent bad. Når dette badet i tillegg er privat, sier det seg selv at det er på plass også med et godt kommunalt tilbud til elevene, understreker Lie.

Badeanlegget forfaller

Det gamle storbadet fra 1956 er heller ikke hva det en gang var og trenger sårt en opprustning.

— For å få et godt og tidsriktig bad, er det på tide med en kraftig oppgradering av både teknisk anlegg og garderobefasiliteter. Garderobeforholdene er på ingen måter tilfredsstillende, slår Jens Jørgen Lie fast.

Han er redd for at byrådets storstilte satsing på et nytt Tøyenbad vil føre til at det tar lang tid før Frognerbadet igjen er tilbake til den standarden badet burde være i.

— Det er håpløst at det ikke har skjedd noe med Frognerbadet. Det virker det som om byrådet bare har lagt bystyrets vedtak fra 2014 i en skuff og ikke ønsket å følge det opp. Skjer det ikke noe snart, kan det fort ta ti år til før vi endelig ser at Frognerbadet er tilbake der det hører hjemme, påpeker BU-lederen.

Les også: Nye Sonja Henie ishall ved Frognerbadet vil gi kunstløpfolket et lenge etterlengtet hjem

Byråden beroliger folk på vestkanten

Byråd for idrett, kultur og frivillighet Rina Mariann Hansen (Ap) er enig med Frogner Høyre i at Frognerbadet trenger en oppgradering og kan berolige Lie med at det er arbeid på gang for å utbedre forholdene ved badet.

— Høyre og Lie kan ta det helt med ro. Jeg har bestilt en utredning av Frognerbadet som helårsbad, eventuelt utvidet sesong. Jeg har også bedt om å få en vurdering av om det går å bygge en svømmehall med 25 meters innendørs basseng i tilknytning til Frognerbadet. Når denne utredningen kommer, vil vi finne ut hva vi kan gjøre med Frognerbadet.

— Hadde jeg vært Høyre, ville jeg gått litt mer stille i dørene når det gjelder bad og idrett. De er selv skyld i at vi har kommet i denne situasjonen, sier idrettsbyråden til VårtOslo.

Nytt bad på Sogn

Hun mener det er viktig å gjøre noe med badekapasiteten på vestkanten og kan fortelle at byrådet nå også jobber med å opprette et nytt publikumsbad på Sogn.

Byråd Rina Mariann Hansen (Ap) tar gjerne en dukkert i Frognerbadet. — Nå jobber vi med å se på framtiden til badet, forsikrer hun. Arkivfoto: Anders Høilund

— Bad er dyrt og tar tid å få på plass, særlig der det ikke er regulert til bad fra før. Selv om byrådet setter ny rekord i investeringer med 6,2 milliarder til idrett de neste fire årene, vil det trengs enda mer i investeringer for å få til utvidelser på Frognerbadet eller andre bad i vest, poengterer Rina Mariann Hansen.

Stolt av byrådets arbeid

Byråden selv er stolt av den jobben det sittende byrådet har gjort for å bedre mulighetene for svømmeopplæring.

— Noe av det første vi gjorde da vi vant kommunevalget var å doble antallet svømmetimer til elevene fra 10 til 20. Deretter har vi pusset opp flere lokale bad og satt i gang prosjektering av tre nye bad, på Tøyen, Manglerud og Stovner. Vi har utvidet åpningstidene og halvert prisen for barn, sier hun.

Byråden er lite imponert over hva den borgerlige siden har gjort annet enn å klage i media.

— Høyres bidrag til badekrisa i Oslo var å selge Bislet og Sagene og la private bygge ut på Røa. Vestkantbadet ble også solgt. Nå skryter de av et luftslott av en bademelding som de ikke hadde satt av noen penger til og som baserte seg på å legge ned de badene vi hadde for å få råd til noen store. Vi har prioritert å pusse opp i tillegg til å bygge nye bad. I 2023 kommer det nye Tøyenbadet. Da trenger ikke lenger oslofolk dra ut av byen for å bade i flotte omgivelser året rundt, sier hun.

Powered by Labrador CMS