Bjørn Solheim og morgenbaderne Gøril Tandberg Smestad og Siri Andresen (til h.). Foto: Stian Maurveg

Frogner svømmeklubb ønsker helårssvømming ved Frognerbadet

Svømmeklubb ønsker å utvide Frognerbadet med innendørs 50-meterbasseng, stupebasseng, terapi/opplæringsbasseng og vannsklier. – Folk drar til Bærum og Drammen for å svømme, slik bør det ikke være.

I dag holder Frognerbadet åpent kun tre måneder i året. Det ønsker Frogner svømmeklubb å gjøre noe med. Nå kjemper de for at kommunen skal utbedre de allerede eksisterende garderobene, slik at badesesongen i første omgang kan utvides. Da kan badegjestene trekke inn i varmen på kalde vinterdager og vestkanten av Oslo får et etterlengtet svømmetilbud hele året.

– På Frognerbadet står det et fantastisk utendørsanlegg, men her er det kun mulig å svømme tre måneder i året. Tre måneders drift forsvarer ikke de verdiene som ligger i anlegget, mener Bjørn Solheim, leder av Frogner svømmeklubb.

Bjørn Solheim er leder for Frogner svømmeklubb og ønsker et kraftig løft for badet. Foto: Stian Maurveg

Morgenbadere og mosjonssvømmere

I 2010 ble Frogner svømmeklubb dannet av morgenbadere og mosjonssvømmere i Frognerbadet. Klubben samler i dag rundt 170 medlemmer. Nå håper de at byrådets bademelding innebærer en satsing på et nytt innebad på Frognerbadet.

– Ifølge bademeldingen trenger Oslo tre til fire ganger så stor kapasitet som det som er i dag. Åtte av ni kommunale bad ligger på Østkanten av byen, og det eneste bassenget som ligger an til å bli bygd i neste tiårsperiode er Stovner bad. Det holder ikke, mener Bjørn Solheim, leder av Frogner svømmeklubb.

Savner basseng på vinteren

To ildsjeler som også savner et sted å være i vinterhalvåret, er morgenbaderne Gøril Tandberg Smestad og Siri Andresen. De har vært en del av svømmemiljøet i flere år og er medlemmer av Frogner svømmeklubb. Smestad har vært her siden slutten av 80-tallet da morgenbader ble et begrep.

Gøril Tandberg Smestad har drevet kafeen på Frognerbadet i 42 år. Foto: Stian Maurveg

– Jeg var her da de tidligere ordførerne Albert Nordengen og Per Ditlev-Simonsen svømte her. I tillegg har jeg i alle år servert kaffe og kanelboller, forteller Gøril.

Hun har drevet kafeen på Frognerbadet i 42 år, helt frem til 2010, da andre i familien tok over. Nå håper Gøril at Frogner skal få et anlegg som gjør det mulig å svømme ute om vinteren.

Mange flere vil bade

Bjørn Solheim mener at en tilrettelegging for helårssvømming på Frognerbadet vil kunne øke antallet besøk med opptil 400.000-600.000 besøk per år. Til sammenligning har Tøyenbadet nærmere 400.000 gjester i året. Disse besøkene representerer rundt halvparten av det totale besøkstallet for alle de kommunale svømmebassengene i Oslo.

– Folk drar til Bærum og Drammen for å svømme, slik bør det ikke være.

Se video: VM i "dødsing" fra tiern på Frognerbadet

Ønsker bedre garderober

Frogner svømmeklubb kjemper i første omgang for at kommunen skal gjøre nødvendige utbedringer av Frognerbadets garderober slik at man kan bruke det vinterisolerte utendørs 50-meterbassenget større deler av året.

På lengre sikt ser svømmeklubben for seg et større innendørs svømmeanlegg, nedsenket i terrenget og integrert mot Frognerbadet, med innendørs 50-meterbasseng, stupebasseng, terapi/opplæringsbasseng, vannsklier og en helt ny kafeteria.

Bygget skal være nedgravd i terrenget mellom gratishaugen, de eksisterende garderobene og Frogner stadion.

En skisse for hvordan et nytt Frognerbad kan se ut foreligger. Tegning: Frogner Svømmeklubb

Prekær situasjon

Solheim mener situasjonen er prekær, spesielt nå som Tøyenbadet til neste år er planlagt revet for å bygges på nytt. Da vil halvparten av dagens kapasitet forsvinne. Han mener det nå haster med en helhetlig og langsiktig plan, en såkalt konseptvalgsutredning.

– Når vi vet at det kan ta nærmere ti år før planleggingen begynner til et anlegg er på plass, snakker vi 250 år inn fremtiden før bademeldingens anbefalinger blir gjennomført, sier Solheim.

Se Byprat: Hva skjer med svømmehaller i Oslo?

Manglende svømmeopplæring

Det bekymrer han at ikke minst svømmeopplæringen tas tilstrekkelig på alvor.

– Ifølge skolens lærerplan skal elevene være svømmedyktige i fjerde klasse, mens de i tiende klasse skal kunne utføre livredning i vann. Hvordan skal dette la seg gjøre, undrer han.

Bjørn Solheim mener utredningen bør skje så fort som mulig. – Oppnår politikerne bred enighet og er villig til å bevilge 400 millioner kroner, håper jeg spaden kan settes i jorden tidligst høsten 2020.

Powered by Labrador CMS