Denne skolen i Vigelandsparken skal renses og bli fin. Foto: Kulturetaten
Denne skolen i Vigelandsparken skal renses og bli fin. Foto: Kulturetaten

Vannet skrus av i fontenen i Vigelandsparken

Mellom 22. mai og 15. juni vil fontenen i Vigelandsparken være uten vann. Fem av Gustav Vigelands bronseskulpturer rundt fontenen skal konserveres.

Publisert

Gustav Vigelands bronseskulpturer på bassengkarmen rundt fontenen, har gjennom mange år blitt utsatt for forurensing og mye fukt. Mørke, grove korrosjonsskorper har dannet seg på overflaten, og skulpturene preges av sterke kontraster mellom grønt og svart. Korrosjonen skjuler også Vigelands opprinnelige modellering.

– Vi renser overflaten for å fjerne skadelig korrosjon og jevner ut de skarpe kontrastene mellom grønt og svart, sier Vigeland-museets konservator Ingebjørg Mogstad.

Vil vare i tre år

I 2017 ble det bevilget 1,8 millioner kroner av Oslo kommune til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet vil gå over tre år, og i 2020 vil alle de 20 bronsegruppene rundt fontenen være konservert.

Konserveringen må foregå mens det er varmt i været, men Vigeland-museet vil planlegge arbeidet slik at vannet i fontenen vil være avskrudd i en så kort periode som mulig hvert år.

Nitidig rensing

- Blåsing med tørris fjerner noe av skorpene og gir dermed en jevnere overflate. Etter blåsing renses mer av korrosjonen bort for hånd med skalpell, stive børster og andre mekaniske verktøy. Til slutt vokses skulpturene for å beskytte overflaten og lette den årlige rengjøringen, forteller Mogstad i en pressemelding fra kulturetaten.

Powered by Labrador CMS