Den forsvunnete skulpturen Kvinneportrett. Foto: Jarle Strømodden / Vigeland-museet

Jubler over gjenfunnet Vigeland-skulptur

Gleden er stor ved Vigeland-museet etter at en privat eier tok kontakt angående den forsvunnete skulpturen Kvinneportrett. Til neste år, under Vigelandjubileet, blir den vist frem.

Vigeland-museet gikk i november ut med en etterlysning etter to marmorskulpturer som sist var sett i svenske kunstsamlinger på 1920-tallet. I etterkant fikk museet en rekke tips, som museet fulgte opp.

– Vi fulgte opp tipsene vi fikk og bekrefter at vi nå vet hvor den ene av disse portrettrelieffene befinner seg, sier Jarle Strømodden, museumsleder ved Vigeland-museet.

Elskerinnen sto modell

Gustav Vigeland modellerte «Kvinneportrett» i 1908. Det var hans unge elskerinne Marie Nordby som stod modell.

Skulpturen er utført i en såkalt i en non-finito-stil, som blant andre kunstneren Auguste Rodin var så kjent for. Teknikken innebærer at skulpturen bare delvis er hugget ut av Cararra-marmoren i Italia.

Museumsleder Jarle Strømodden, ved Vigeland-museet, jubler over funnet av skulpturen. Foto: Unni Irmelin Kvam / Vigeland-museet

Eieren låner ut verket

Ved Vigeland-museet jubles det, for nå ønsker museet å stille ut «Kvinneportrett» i forbindelse med neste års utstilling, som også markerer Vigelandjubileet 2019. Da skal Gustav Vigelands 150-årsdag feires.

– Eieren har tatt kontakt med museet og er villig til å låne ut skulpturen til neste års store utstilling. Dette setter vi umåtelig pris på. Nå får publikum muligheten til å se et verk av Gustav Vigeland som, etter det vi kjenner til, ikke har vært stilt ut tidligere, sier Guri Skuggen, kunsthistoriker og prosjektleder for Vigelandjubileet ved Vigeland-museet, i en pressemelding.

Vigeland-museet gikk ut med en etterlysning etter Kvinneportrett. Foto: Vigeland-museet

Vises under Vigelandjubileet

Begge Vigeland-skulpturene ble solgt til kunstsamlerne Thorsten Laurin og Klas Fåhraeus i Sverige tidlig på 1900-tallet. Som en følge av økonomiske nedgangstider i mellomkrigstiden ble Fåhraeus tvunget til å selge deler av kunstsamlingen sin på 1920-tallet. Hva som skjedde med Laurins samling var også uvisst, og dermed var begge de to skulpturene hos ukjente eiere.

Skulpturen vil stilles ut sammen med andre viktige verk av Gustav Vigeland og hans samtidige, blant andre Auguste Rodin, ifølge Guri Skuggen, som kuraterer jubileumsutstillingen sammen med Strømodden i 2019.

Powered by Labrador CMS