Pariserjulet i spikersuppa. Foto. Morten Lauveng Jørgensen
Pariserjulet i spikersuppa. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

Byen gjør seg klar til jul. Her er en guide til julegatene i Oslo

Førjuls-Oslo er i ferd med å fylles opp av jul og julestemning. I sentrum finner du sjarmerende julemarkeder, juleutsmykkede butikker og julebelysning. Her er noen høydepunkter.

Publisert

Den offisielle åpning av julegatene i Oslo foregår utenfor Østbanehallen lørdag 24. november. Klokken 16 erklærer Ordfører Marianne Borgen julegatene i Oslo for offisielt åpnet. Det blir gaveposer og lys til barna og nissen og nissebarna fra Plutti, Plutti, Pott kommer. I tillegg blir det juleunderholdning fra scenen.

Deretter går alle i lystog etter julenissen i sleden oppover Karl Johan, til Studenterlunden. Her blir det show og åpning av skøyteisen. Barna må gjerne kle seg ut som smånisser. Det hele avsluttes med finalefyrverkeri på Aker Brygge.

Årets julebelysning på Glassmagasinet. Foto. Morten Lauveng Jørgensen
Årets julebelysning på Glassmagasinet. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

• Julemarkedet i Spikersuppa

Julemarkedet Jul i vinterland holder til i Spikersuppa ved Karl Johans gate. Her er det julemagi for store og små. Du finner salgsboder med håndlagede julegaver, tradisjonelle juledelikatesser og et digert pariserhjul, som hele familien kan kose seg i.

Julestemning ved Stortinget. Foto. Morten Lauveng Jørgensen
Julestemning ved Stortinget. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

• Julemarkedet på Youngstorget

Julemarkedet på Youngstorget består av ni store, julepyntede lavvoer som er slått sammen til et stort innendørs marked. Her finner du julegaver, kortreist mat, og julestemning i lune omgivelser.

Julemarked på Youngstorget, med reinsdyr og snømann.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Julemarked på Youngstorget, med reinsdyr og snømann.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

• Julemarkedet på Norsk Folkemuseum

Norsk Folkemuseums årlige julemarked er en populær tradisjon, både blant turister og folk i Oslo-området. I de over 100 markedsbodene finnes julegaver og julepynt, juledekorasjoner, godteri, kaker, røkelse og tekstiler.

Friluftsmuseet er festpyntet og høytidsstemt, og julepyntede stuer viser julefeiring før i tiden. Du kan også oppleve folkedans, konserter og julenissens verksted.

Julemarkedet på Norsk Folkemuseum. Video: Citysight Oslo

• Julegaten på Grünerløkka

I år blir det endelig julebelysning i Markveien! Det har vi ventet på i 23 år.

Den 1. desember blir det julegateåpning på Grünerløkka. Butikkene over hele Løkka er julepyntet og byr på gløgg, pepperkaker og julestemning. VisitLøkka skal kåre gatens flotteste juleutstilling, og musikkorpset spiller. Etter julegateåpningen er det julegrantenning kl. 17 i Birkelunden med musikk, servering og godteri til barna.

• Julegaten i Bogstadveien

«Norges flotteste» vinterbelysning finner du i Bogstadveien. Lysekronene er tre meter høye og har seks meter vinger på hver side. Hvert lyssett strekker seg 12 meter tvers over gaten.

Fra Majorstuen og helt ned til Parkveien er gaten circa 1,4 kilometer lang, som gir en fantastisk julestemning i høstmørket.

Jul i Bogstadveien. Foto. Morten Lauveng Jørgensen
Jul i Bogstadveien. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

• Julegrantenning på Universitetsplassen

Den årlige julegrantenningen på Universitetsplassen foregår søndag den 2. desember klokken 17. Tradisjonen har pågått helt siden 1919. Her samles Oslos innbyggere, byens ordfører, Lysejordet skoles barnekor og Frelsesarmeens hornorkester til folkefest. Klokken 16 blir det utdeling av fakler. Klokken 16:30 fakkeltog fra Jernbanetorget til Universitetsplassen. Klokken 17 tennes julegrana.

En montør henger opp julelys på Glassmagasinet. Foto. Morten Lauveng Jørgensen
En montør henger opp julelys på Glassmagasinet. Foto. Morten Lauveng Jørgensen
Powered by Labrador CMS