Gustav Vigelands fontene står uten vann mellom 5. august til 8. september grunnet konservering. Foto: Arnonb16 / Wikimedia Commons
Gustav Vigelands fontene står uten vann mellom 5. august til 8. september grunnet konservering. Foto: Arnonb16 / Wikimedia Commons

Vannet i Gustav Vigelands Fontene skrus av midlertidig

Mellom 5. august og 8. september 2019 vil Fontenen i Vigelandsparken være uten vann. Fem av Gustav Vigelands bronseskulpturer rundt Fontenen vil i denne perioden bli konservert.

Publisert

I 2017 ble det bevilget 1,8 millioner kroner av Oslo kommune til bevaring og konservering av Vigelands fonteneskulpturer. Prosjektet startet i 2018 og vil gå over tre år. I 2020 vil alle de 20 bronsegruppene rundt fontenen være konservert. Konserveringen må foregå mens det er varmt i været, og det er derfor nødvendig at arbeidet gjøres i sommerhalvåret.

Gustav Vigelands bronseskulpturer på bassengkarmen rundt Fontenen har gjennom mange år blitt utsatt for forurensing og mye fukt. Mørke, grove korrosjonsskorper har dannet seg på overflaten, og skulpturene preges av sterke kontraster mellom grønt og svart. Korrosjonen skjuler også Vigelands opprinnelige modellering.

Fire konservatorer på jobben

Det bygges stillaser rundt de fem skulpturene i det nord-vestlige hjørnet av Fontenen i Vigelandsparken. Til sammen fire konservatorer vil arbeide med rensingen av Vigelands skulpturer.

Gustav Vigeland-fontenen uten vann. Foto: Jiri Havran / Vigeland-museet
Gustav Vigeland-fontenen uten vann. Foto: Jiri Havran / Vigeland-museet

– Vi renser overflaten for å fjerne skadelige korrosjonsprodukter, og jevner ut de skarpe kontrastene mellom grønt og svart, sier Vigeland-museets konservator Ingebjørg Mogstad.

Renses med tørris

– Mekanisk rensing av korrosjon med skalpell er en tradisjonell, men svært tidkrevende metode. I fjor testet og sammenlignet vi ulike rensemetoder og blåste to av skulpturene med tørris. I år vil alle de fem skulpturene renses med tørris. Tørrisen blåses på metalloverflaten på samme måte som ved sandblåsing, men er mer skånsom og etterlater ikke ekstra avfall.

Blåsing med tørris fjerner noe av skorpene og gir dermed en jevnere overflate. Etter blåsing renses mer av korrosjonen bort for hånd med skalpell, stive børster og andre mekaniske verktøy. Til slutt vokses skulpturene for å beskytte overflaten og lette den årlige rengjøringen, forteller Mogstad i en pressemelding.

Arbeidet utføres av Vigeland-museets konserveringsavdeling i samarbeid med konservatorer fra Nationalmuseet i København.

Powered by Labrador CMS