I.T. Hammar driver Galleri Kunstgress, sammen med Frode Pedersen og Toril Wik. Foto: Irina Tanase

Galleri Kunstgress gir unge Oslo-kunstnere en plattform

 — Det er vanskelig å bli sett i Oslo når man ikke er så godt etablert, sier I.T. Hammar. Hun er en av kunstnerne som driver galleri Kunstgress i Homansbyen for å gjøre noe med nettopp dette.

På grensen mellom pulserende Majorstuen og stilige Frogner ligger Galleri Kunstgress. Denne helga har de arrangert utstillingen "Slipp meg inn", av Oslo-kunstnerne Madelen og Natalie Foss.

Galleriet er kunstnerdrevet, og gir unge kunstnere i Oslo muligheten til å stille ut arbeidet sitt. Vi møtte Ingrid Therese Hammar, en av kunstnerne som styrer stedet.

— I begynnelsen var målet å øve

Ingrid Therese startet galleriet for fire år siden sammen med Frode Pedersen og et par andre. De to kom på ideen om galleriet da de gikk på Strykejernet kunstskole sammen. I år fikk de med Toril Wik på laget, som gallerist.

— Toril og jeg bestemmer sammen hvem vi skal stille ut. Vi velger det som ser interessant ut, og det som vi tror kan selges, sier Ingrid Therese.

Å drive galleri er ikke lett. En stor del av jobben er å få folk til å komme på utstillingen, og å ta riktige valg når det kommer til hvilke kunstnere og hvilke kunstverk man skal vise.

— Vi er ikke utdannede gallerister, så i begynnelsen var målet bare å øve, å utvide oss - og vi fikk og veldig lite betalt. Fire år senere har vi blitt litt varmere i trøya og ting går bedre, sier Ingrid Therese.

— Nå holder vi utstilling en helg hver måned, og det, sammen med leieinntekter fra de som har atelierplass her, betaler for driften.

"Hjemlengsel" av I.T. Hammar

Vil åpne dørene for flere

Galleriet er opptatt av å være en plattform for unge kunstnere i Oslo.

— Vi synes det er bra at unge og uetablerte kunstnere får muligheten til å stille ut eget arbeid, sier Ingrid Therese.

På galleriet selges både originaler, trykk og noen ganger ting som kopper med kunst på. Det er opp til hver kunstner hvordan de vil gjøre det.

— Kunstnerne vi stiller ut lager kunst av høy kvalitet, som publikum kan være heldig å få til en veldig god pris fordi kunstneren er i en tidlig fase av sin karriere, sier Ingrid Therese.

Stiller ut for de som føler seg annerledes

Godt oppmøte på åpningen av helgas utstilling på Galleri Kunstgress. Foto: Irina Tanase

Denne helga er det Oslo-kunstnerne Madelen og Natalie Foss som har stilt ut ved Galleriet. Utstillingen "Slipp meg inn" er inspirert av og adressert til alle de som er nye i byen, som er annerledes, og som føler at de ikke passer inn.

Og den kommer nettopp nå, på høsten, når Oslo er fylt med unge som er nye i hovedstaden. Kunstnerne viser tegninger i levende farger, morsomme figurer og symboler, som stemme for de som ikke kommuniserer på samme frekvens som folk flest.

Kanskje var det derfor så mange kom på galleriet på åpningskvelden, og at fire tegninger ble solgt første utstillingsdag.

— De som kjøper kunsten er de som liker farger og rare ting, og som kjenner seg igjen i bildene. Madelen og Natalie har stilt ut her før, og vi er glade for at de gjør det igjen, sier Ingrid Therese.

Stor konkurranse i Oslo

I.T. Hammar er kunstner og driver galleri. Foto: Irina Tanase

Fordelene med å være kunstner i Oslo er mange. Det er mange likesinnede og dyktige folk å samarbeide med og la seg inspirere av, mener Ingrid Therese.

— Det er så mange kurs, skoler og utstillinger å gå på. Men det blir også vanskeligere å bli sett når man ikke er godt etablert ennå. Det er stor aktivitet i byen generelt, så det er en liten kamp om å få oppmerksomheten til folk.

Ingrid Therese, som mange andre kunstnere i hennes generasjon, legger merke til samfunnet, til byen, til mennesker rundt seg, og bruker det til å uttrykke seg, og galleriet har et økende publikum som liker farger, og rare ting.

Og de kommer ikke lenger bare kommer fra typiske kunstner-områder av Oslo, som Grünerløkka, men også stadig mer fra velstående områder av Oslo også.

Finner inspirasjon hos de svakerestilte i byen

Når hun ikke er på galleriet, går tiden til Ingrid Therese mye på tegning, maling, jobbing eller på jakt etter inspirasjonskilder i byen - som ofte kommer fra det hun ser rundt seg, og det hun tenker og føler.

"Mann med pappesker" av I.T. Hammar

— Det er mye stillhet og ensomhet som jeg har opplevd, så jeg lar meg inspirere av de fra Oslo som kjenner på følelsen av å være annerledes eller uønsket i samfunnet, sier hun.

— Jeg tenker spesielt på rusmisbrukere som blir forvist fra offentlige steder, og kriminalisert av lovene vi har her i landet. Men også andre som føler at de ikke blir akseptert for den de er, for eksempel på grunn av sin seksualitet eller legning.

I sin neste utstilling, "Hjemlengsel", i desember i år, skal Ingrid Therese. vise sitt Oslo-publikum en serie visuell kunst inspirert av nettopp lengselen etter tilhørighet, trygghet, og aksept.

— Jeg mener det er viktige temaer i dag, når så mange føler at de ikke er bra nok som de er, sier. Ingrid Therese.

Powered by Labrador CMS