Vinner av den nasjonale Frivillighetsprisen 2022 ble 19 år gamle Hasnain Asghar fra Stovner.

Hasnain Asghar (19) fra Stovner vant Frivillighetsprisen for 2022

Mandag ble årets frivillighetspriser utdelt på Sentralen i Oslo. Den gjeveste, Frivillighetsprisen, gikk til 19 år gamle Hasnain Asghar fra Stovner.

Publisert

Hasnain bidrar mye som frivillig i bydel Stovner og har gjort dette i fire år. Han har blant vært med i Lif Laga, et prosjekt der ungdom planter trær, høster epler, beskjærer epletrær, produserer og selger eplemosten, het det i begrunnelsen.

- Juryen har lagt vekt på at Hasnain har utmerket seg i dette prosjektet, spesielt fordi han er flink til å få med andre ungdommer. Han er et stort forbilde for mange i nærmiljøet og bidrar til å engasjere ungdom i frivilligheten, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Asghar startet i tillegg elevbedrift-prosjektet Kulturgryta. Her samles mødre med ulik minoritetsbakgrunn for å lage mat fra forskjellige kulturer – hver gang med et tema fra et nytt land. Midlene som ble samlet inn av prosjektet er brukt til å bygge en brønn i Bangladesh og gi mat til mennesker Palestina.

Trenger unge forbilder

Frivillighet Norge er bekymret for de langsiktige konsekvensene koronapandemien har hatt for frivilligheten. Mange frivillige falt fra under pandemien, og mange organisasjoner sliter fortsatt med rekrutteringen av nye frivillige, som svekker fritidstilbud og lokalsamfunn over hele landet.

Frivillighetsprisen deles ut med blant annet kronprins Haakon til stede.

- Deltakelsen i frivilligheten er på vei opp fra bunnivået i fjor, men er fortsatt under nivået fra før pandemien. Veksten er svakest blant de yngste, og derfor spiller unge forbilder som Hasnain Asghar en ekstra viktig rolle i å motivere yngre til å bidra, sier Slotterøy Johnsen.

FNs Frivillighetsdag i Frivillighetens år

5. desember er FNs frivillighetsdag, og 2022 er Frivillighetens år. Gjennom hele året har frivilligheten feiret Norges viktigste lagarbeid, og jobbet for å øke anerkjennelsen av alt frivillig arbeid som blir lagt ned over hele landet, hver eneste dag.

Ifølge SSB skaper frivilligheten i Norge verdier for nesten 80 milliarder kroner årlig. Den frivillige arbeidsinnsatsen i frivillige organisasjoner tilsvarer 142.000 årsverk.

Fakta om prisen

Frivillighet Norge deler ut Frivillighetsprisen til noen som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Vinneren mottar 50.000 fra Norsk Tipping, som kan doneres til et valgfritt formål. I forbindelse med Frivillighetens dag, delte Frivillighet Norge også ut følgende priser:

  • Årets nykommer
  • Helseprisen
  • Årets frivillighetskommune

Det ble også utdelt tre andre priser: Hunter Bjerkeli (20) fikk årets nykommer i frivilligheten for å ha startet opp møteplassen «Skeiv Kafe» i Flekkefjord.

Sømna på Helgeland i Nordland ble årets frivillighetskommune, mens Helseprisen gikk til prosjektet «Tegnspråkelig vernepleieutdanning, som jobber med å senke arbeidsløsheten blant døve som i dag estimeres å være på rundt 50 prosent.

Powered by Labrador CMS