Som i tidligere år møtes mange og spiser frokost i Grønland kirke i løpet av Oslo Pride.
Som i tidligere år møtes mange og spiser frokost i Grønland kirke i løpet av Oslo Pride.

Hva skjer under årets tidagers Pride-festival? Her er noen smakebiter

Oslo Pride er Norges største og viktigste feiring av folk som bryter med normene for kjønn og seksualitet. Hundrevis av frivillige går sammen om å arrangere en tidagers festival hvor man feirer skeiv kjærlighet.

Publisert Sist oppdatert

Prideparaden er for mange en av de mest spennende og viktige hendelsene i Oslo. Dessverre ble det umulig å feire den i år på den vanlige måten. Som et alternativ til det blir det nå organisert mange kreative arrangementer.

Bak festivalen står FRI Oslo og Akershus.

Årets festival er sterkt begrenset og nedskalert på grunn av koronasmitten, og det blir for eksempel ikke noen Pride-parade. Men en del eventer blir likevel arrangert. Her er noen smakebiter.

I fjor så Pride paraden slik ut. I år skjer den digitalt.
I fjor så Pride paraden slik ut. I år skjer den digitalt.

Prideparade på sjøen, 20. juni kl 15

Oslos befolkning inviteres til båtparade i Oslofjorden. Med støtte fra Oslo Havn og Oslo Pride, oppfordrer arrangøren, båtfolk og publikum til å ta frem sine regnbueflagg og bli med på feiringen.

Seilingsruten er planlagt å gå fra Bjørvika, ut dynaløpet, med planlagt destinasjon mellom Malmøya og Gressholmen. Den elektriske båten BRIM Explorer vil lede kortesjen på opptil 100 båter.

Ombord på denne båten blir det god stemning., i spissen for båtparaden.
Ombord på denne båten blir det god stemning., i spissen for båtparaden.

Vari Loves og Dj-duoen Tod Louie & Chris Solaris, kjent fra Det Gode Selskab står for musikken på BRIM Explorer. De vil spre de beste vibber og energi fra Oslos queer-kultur på dekk til alle båtene som følger. To drag artister fra Princessilcious navigerer deltakerne gjennom programmet.

Drag-artister fra Princessilcious navigerer folk gjennom underholdningen i båtparaden.
Drag-artister fra Princessilcious navigerer folk gjennom underholdningen i båtparaden.

Etterfest ombord i Dialekt på M/S Bjørvika, 20. juni, fra kl 18

For skeive landkrabber som heller ønsker å delta i feiringen til kai ombord i M/S Bjørvika er dette også mulig. Ombord i båten fortsetter festen med dj’s og drag hosts til glede for gjestene.

Båten ligger til kai bak Operaen, ved Sukkerbiten.

Helaftens på Det gamle bibliotekets uteservering, tirsdag 23. juni

Dramaqueen på Det Gamle biblioteket med podcasten Institusjonen.

Institusjonen har sin aller siste livepodcast og DRAMAqueen står for musikken. Austinat serverer en deilig blanding av rnb, throwbacks, disco og alt hun elsker av bassdrevet musikk. Bente Talentet gir deg den geniale miksen av hip hop, elektronika og hitz.

Tirsdag 23. juni er deres siste pod: Hvordan vet man at man er skeiv? Hvordan funker Grindr? Hvor fort er det lov å flytte sammen med kjæresten? Er saksing en ekte greie?

Religion og Seksualitet, fredag 26. juni

Salam og Skeivt kristent nettverk inviterer til felles Pride-event. Det blir en sofasamtale med utgangspunkt i hvordan det oppleves å være skeiv og troende i Norge i dag. Organisatorene representerer ulike trosretninger, så tror vi at vi opplever en del av de samme fordommene i møte med våre trosfeller.

OBS: Plass til kun 50 personer. Send en e-post til [email protected]

Dragshow med open drag stage, fredag 26. juni

LIVE show på Kulturhuset i Oslo! Vi lover flotte drag- og burleskartister og digg musikk. Billett må bestilles. Aldersgrense 20 år.

For å feire årets Pride har bymiljøetaten malt om tolv benker i sentrum i herlige regnbuefarger. De står langs strekningen fra Grønland til Nationaltheatret.
For å feire årets Pride har bymiljøetaten malt om tolv benker i sentrum i herlige regnbuefarger. De står langs strekningen fra Grønland til Nationaltheatret.

Skeive sosialisters spørrelek, fredag 26. juni

Vet du hvor mange av alle på Stortinget som er skeive? Hvor lenge London Pub har vært i drift?

Det vet ikke Solveig Skaugvoll Foss eller Elin Espmark Wibe heller. Så de laga heller en spørrelek om ting de kan. Som kan være skeiv musikk, de få filmene fra 00-tallet der jenter kysser hverandre og noe tilfeldig skeiv historie de har klamra seg til!

Panelsamtale: The first Pride was a RIOT!, fredag 26. juni

Skeiv Verden Oslo og Viken inviterer til en online panelsamtale om begynnelsen på Pride og den pågående BlackLivesMatter-bevegelsen. Mer spesifikt om hvordan Pride/Stonewall-opprøret var et produkt av lignende omstendigheter vi har i dag, og hvorfor det er viktig at den skeive bevegelsen står sammen mot undertrykkelsen av black rights & life.

Det blir debatt om tradisjonen fra Stonewall og hvordan homokampen videreføres i dag.
Det blir debatt om tradisjonen fra Stonewall og hvordan homokampen videreføres i dag.

Deltakere er: Stina Ihle Amankwah (Minotenk), Lara Okafor (Skeivt Studentforum, Skeiv Verden Oslo & Viken og Interfem Norge), Guro Jabulisile Sibeko (forfatter, SLAM!poet og samfunnsdebattant), Stephen Adom (ddaglig leder i Skeiv Verden Oslo og Viken).

PRIDE-frokost, lørdag 27. juni

Det er blitt en stolt tradisjon PRIDE-FROKOST i Grønland kirke – Sammen med Skeiv Verden, Forandringshuset Grønland, Skeivt Kristent nettverk, Kirken på Pride og Salam, i kirkehagen til Grønland kirke!

I år gjelder det å ta med egen matpakke og det du trenger for en Pride-dekorert morgen med glitter, ansiktsmaling, farger og flagg. Vi møtes kl. 11.00 til appell og «ringer inn» PRIDE med de mektige kirkeklokkene like før 13.00.

Oslo Pride på BLÅ, lørdag 27. juni

Paradeshowet sendes fra Det gamle biblioteket i Oslo, med Adam Schjølberg som programleder. I studio blir det spennende gjester, kanskje et par ministre og en drøss med fjes og innhold du allerede savner fra fjorårets Oslo Pride.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.