— Nesten halvparten av ulykkene med hardt skadde og drepte i trafikken skjer i sommermånedene, opplyser UP.

Nær hver fjerde oslobilist oppgir å ha kjørt i fylla: - La bilen stå dagen derpå, sier UP-sjefen

— Vi vet at mange nyter litt ekstra alkohol i ferien, men da må du skaffe skyss. Alkohol og bilkjøring hører aldri sammen, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

Publisert

22 prosent av bilister i Oslo oppgir i en undersøkelse fra Frende Forsikring at de kan ha kjørt bil med promille. Det plasserer bilistene i hovedstaden øverst på landsstatistikken.

Tallene for resten av landet er;

  • Vestlandet: 21 prosent
  • Midt-Norge: 19 prosent
  • Sørlandet ink. Telemark og Vestfold: 18 prosent
  • Østlandet: 17 prosent
  • Nord-Norge: 13 prosent

Mannlige bilister er verstingene

Tallet på bilister som oppgir de kan ha kjørt med promille øker dersom kvinner fjernes fra statistikken. Da øker tallet på landsbasis til at 26 prosent av menn sier de har vært usikre, mens det «bare» er 1 av 10 kvinner som sier det samme, i undersøkelsen Norstat har gjort for Frende.

— Å kjøre bil dagen derpå kan alltid være en risiko, så er du i tvil skal du la bilen stå, sier sjefen for utrykningspolitiet, Steven Hasseldal.

— Hvis du kjører uten å være helt edru eller helt våken etter festen kvelden før kan det bli livsfarlig for deg og de du er mest glad i, sier fagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende.

UP-sjefen forteller at sommeren er høytid for å kjøre for fort og i ruspåvirket tilstand.

— Men tar flest sjanser i trafikken

— Nesten halvparten av ulykkene med hardt skadde og drepte i trafikken skjer i sommermånedene juni, juli og august, sier Hasseldal.

Fartsovertredelser er også bekymringsfullt i sommer-månedene, påpeker UP-sjefen. Også her er mannlige sjåfører verstingene.

— Vi ser en generell overvekt av menn når det gjelder overtredelser i trafikken. Særlig for grove fartsovertredelser, der er nesten 90 prosent menn, sier UP-sjefen.

— Mye tyder på at menn tar flere sjanser i trafikken, enn kvinner. Her må det trolig en holdningsendring til. UP har en nullvisjon for antall drepte og hardt skadde i trafikken, sier Steven Hasseldal.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS