Frelsesarmeens overnattingstilbud i Templet korps holder åpent for hjemløse EØS-borgere i førjulstida. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Frelsesarmeens overnattingstilbud i Templet korps holder åpent for hjemløse EØS-borgere i førjulstida. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Ingen skal måtte sove ute nå i førjulstiden, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl

Byrådet og Frelsesarmeen sørger for et åpent overnattingstilbud for bostedsløse hver natt frem til og med julaften, en julehilsen fra byrådet til dem som har det ekstra vanskelig.

Publisert

– Vi har besluttet at Frelsesarmeen skal få midler til å holde Templet i Oslo sentrum åpent til og med julaften. De som ikke har et hjem å gå til, skal kunne komme hit, få en seng og litt mat og ro i kroppen, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl.

Tall fra Oslo kommune viser at det i desember er relativt mange tilreisende uten bosted i byen, slik det pleier i adventstiden. Dette gjør at pågangen på de eksisterende akuttovernattingstilbudene til Røde Kors og Kirkens bymisjon er stor. De to organisasjonene har måttet avvise personer hver kveld.

– Derfor samler vi nå alle de gode kreftene og gjør om «vinternattilbudet» som drives i samarbeid med Frelsesarmeen til «førjulsnatt», sier byråden.

– Enkelt å si ja

Tilbudet gjelder tilreisende og personer som ikke har andre tilbud om overnatting. Utgangspunktet for EØS-borgeres opphold i Norge er at de selv kan sørge for sitt livsopphold. Likevel mener byrådet at julen er en spesiell tid og vi skal være ekstra rause med hverandre. Norske statsborgere har allerede etablerte tilbud og er godt ivaretatt gjennom kommunens øvrige tjenester.

– På mange måter kan et samfunn måles ved å se på hvordan det hjelper og ivaretar de svakeste blant oss. Oslo skal være en by med plass til alle, og vi jobber for å skape en varmere by. Derfor var det enkelt å si ja til en utvidelse av tilbudet nå før jul, sier Tellevik Dahl i en pressemelding.

Templet korps drives av Frelsesarmeen. Det er velkomment å sove her når det er kaldt ute. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Templet korps drives av Frelsesarmeen. Det er velkomment å sove her når det er kaldt ute. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Flere senger for bostedsløse enn før

Siden dette byrådet tiltrådte i 2015 har tilskudd til organisasjoner som driver overnattingstilbud for bostedsløse økt med 4,5 millioner og kapasiteten er økt med 33 senger.

«Vinternatt» drives i samarbeid med Frelsesarmeen, har en kapasitet på 150 og finansieres av Oslo kommune gjennom tilskudd. I tillegg til Frelsesarmeens «Vinternatt», driver Røde Kors og Bymisjonen overnattingstilbud mot en liten egenandel. Røde Kors har 55 plasser for menn. Kirkens bymisjon har 78 plasser, fordelt på 16 rom for par og to sovesaler for kvinner.