Julegrantenninga ble ikke som de andre i år. Men tross mangelen på fest og oppmøtte, er alle lys tent, og nå står treet og skinner til ære for den 101-år gamle tradisjonen til Othilie Tonning.

Julegrana på Universitetsplassen er tent

Julegrantenninga til Frelsesarmeen ble ikke som de andre i år. Men tross mangelen på fest og fysisk oppmøte, er alle lysene tent, og nå står treet og skinner til ære for den 101-år gamle tradisjonen til Othilie Tonning.

Publisert

Det ble ikke 5-10.000 mennesker som vanlig på Universitetsplassen denne kalde, første søndagen i advent. Frelsesarmeen kunne invitere til hverken fakkeltog eller fest under tenninga av det store juletreet.

Men lysene ble tent, og nå står treet og skinner til ære for den 101-gamle tradisjonen til oberst Othilie Tonning og alle byens trengende.

Det to tonn tunge treet står foran Universitetsplassen. Hvert år tennes det til ære for byens trengende.

Et symbol på håp, inkludering og omsorg

Fakta om Julegrantenninga

  • Julegrana velges ut og fraktes av det samme teamet som har ansvar for treet som sendes til Trafalgar Square i London, Rådhusplassen og Akershus festning.
  • Treet skal være rundt 20 meter og veie 1,5 til 2 tonn, og settes i en sjakt 1,5 meter ned i Universitetsplassen.
  • Treet hentes oftest fra Nordmarka eller Østmarka.

Innendørs juletrær hadde vært vanlig i utlandet siden 1600-tallet - og i Norge siden tidlig på 1800-tallet.

Det var oberst Othilie Tonning som tok initiativet til å få reist en julegran utendørs, slik at julefeiringa også skulle nå de som ikke hadde råd til den samme feiringa hjemme, eller ikke hadde et hjem å gå til. Treet er et symbol på håp, inkludering og omsorg for andre mennesker.

Frelsesarmeens sosialsjef Lindis Evja og ordfører Marianne Borgen felte årets julegran i Østmarka sammen.

Årets tre fra Østmarka

Det fortelles at Othilie Tonning selv var med ut i Nordmarka for å felle det første treet. Fra 1927 har Oslo by skjenket treet. Fortsatt i dag er det slik at Oslo kommune feller, frakter og pynter treet, mens Frelsesarmeen står for selve arrangementet rundt julegrantenningen, med besøk fra byens ordfører.

Frelsesarmeens sosialsjef Lindis Evja og ordfører Marianne Borgen var ute på Gullsmeden i Østmarka for å felle årets 2 tonn tunge og 65 år gamle tre.

Vipps en liten julegave til noen som trenger det

Akkurat i år kan det være ekstra viktig å tenke på de som ikke har like mye som en selv. Tradisjonen tro inviterer Frelsesarmeen alle til å gi noe ekstra.

Årets julegave kan gis på Vipps 2309, og hver krone vil bli brukt til mat, klær og gaver til barnefamilier, aleneforsørgere, minstepensjonister, ensomme eldre og rusavhengige.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS