Oslo 3. korps hornorkester og to generasjoner tuba. Far John (87) og sønnene Øyvind (59) og Håkon (56) Bjartveit. Foto: Susanne Skaug

Oslo 3. korps hornorkester spiller søndagskonsert på Olaf Ryes plass

Publisert

Søndag spilte Oslo 3. korps hornorkester sin andre konsert for sesongen på Olaf Ryes plass. Blant musikantene var to generasjoner tubaspillere, far John (87) og sønnene Øyvind (59) og Håkon (56) Bjartveit.

I det nydelige været var det mange som kastet jakken på Olaf Ryes plass denne søndagen, gradestokken var godt over 20 grader og folkelivet yret på løkka.

Major og seksjonsleder i Frelsesarmeen, Jan Harald Hagen, ønsket alle velkommen og presenterte sangene med små historier mellom innslagene. Musikken spredte seg utover parken og fikk barnefamiliene til å stoppe opp. Ikke en benk var ledig i den store ringen rundt statuen av Eilert Sundt.

Jan Harald Hagen ønsket alle velkommen og ledet Oslo 3. korps hornorkester. Foto: Susanne Skaug

71 år i tjenesten

Alle de godt voksne medlemmene i orkesteret har vært aktive siden barnsben, men den mest erfarne var 87-åringen John Bjartveit, pensjonert oberstløytnant og frelsesoffiser på B-tuba. I 71 år har han vært trofast i Frelsesarmeen og hatt mange verv og stillinger innen speiderkorpset. Etter nylig å ha mistet sin kone Bjørg, var familien hans samlet i parken denne søndagen.

– Sønnene mine, Øyvind og Håkon, ble engasjerte i korpset i 15-16 årsalderen, mens jeg har vært aktiv omtrent hele livet. Håkon spiller fast i Oslo 3. korps hornorkester, som meg, mens Øyvind, som er på Norges-besøk, er aktiv i hornmusikken i Canada.

Korpset viktigere enn noensinne

Bjartveit var ikke gamle karen da speiderlivet meldte seg. Som åtteåring var han med på sine første teltturer, og noen år senere deltok han på sin første speiderleir. Etterhvert begynte han på Frelsesarmeens krigsskole og ble utnevnt til offiser i 1952. Han gjennomførte norsk speidings høyeste ledertrening, Trekløver Gilwell, og ble innviet som leder i 1960. Etter hvert har han blitt tildelt æresmedaljer, som Den hvite lilje i 1965 og Sølvulven i 1972.

– Som åtteåring begynte jeg i det som nå kalles ulveungene, og siden da har jeg vært både korpsleder og distriktssjef og hatt forskjellige verv i speiderstyret. Nå, som min kone er gått bort, vil tilhørigheten i korpset bety enda mer for meg, smiler han.

En blanding av salmer og musikal-inspirerte sanger var det Oslo 3. korps hornorkester kunne by på denne søndagen. Foto: Susanne Skaug

Startet hjelpekorps i Russland

Mens jernteppet falt, i 1991-92, bodde far Bjartveit og hans kone i utkanten av St. Petersburg og drev med humanitært hjelpearbeid for de fattige og svake i byen. De dro hjem til de eldre og hjalp unge mødre med mat og klær til deres barn. Etter ett og et halvt år fikk de rekruttert nok russiske beboere til å starte et eget russisk hjelpekorps i Frelsesarmeens regi. På grunn av ekteparet lever Frelsesarmeen i beste velgående i Russland i dag.

Bjartveit-familien har tilhørighet i Frelsesarmeens forsamling i Nordregate 25, et av Grünerløkkas eldste og mest spesielle lokaler. Der har korpset spilt i mer enn 125 år, og bygget har stått der siden 1899. Menigheten arrangerer forskjellige aktiviteter gjennom hele uken, blant annet strikkekafé, gudstjenester, babysang og kor. I tillegg gjør de mye barne- og ungdomsarbeid gjennom speiderkorpset, og holder andakt for de eldre på Grünerløkka sykehjem en gang i uka.

Tar imot aspiranter

Et annet korpsmedlem, kaptein og korpsleder Thomas Oscar Schou Andersen, er en av de yngste i korpset, med sine 45 år. Som fungerende pastor i menigheten er han aktiv i mange av arrangementene i Nordregate og spiller tuba i orkesteret hver søndag.

Thomas Oscar Schou Andersen er pastor i menigheten på Grünerløkka og hadde også noen innslag mellom sangene. Foto: Susanne Skaug

– Jeg har jobbet som menighetsleder i 16 år og vært litt over alt, men de siste ni månedene har jeg vært her på Grünerløkka. Etter min mening er dette er den hyggeligste bydelen i Oslo, med sin gode stemning og alle de flotte menneskene, forteller han.

For noen år tilbake besto korpset av flere yngre. Men mange flyttet etter hvert ut av byen.

– I dag består orkesteret av rundt 25 mann, men det er plass til flere. Har du et horn og lyst til å spille, tar vi gjerne imot aspiranter. Orkesteret vårt er kjent i både Norge og utlandet, legger Schou Andersen til. Frelsesarmeen på Grünerløkka fremstår som et aktivt og levende fellesskap, hvor alle er velkomne uansett fysiske, psykiske, åndelige eller sosiale forutsetninger. Søndagskonsertene på Olaf Ryes plass er populære for lokalbefolkningen, og det anbefales alle å ta seg en tur.

Under skyggen av lindetrærne underholder orkesteret lokalbefolkningen på Grünerløkka hver søndag, såfremt det er fint vær. Foto: Susanne Skaug
Powered by Labrador CMS