Annonsørinnhold
frekke_gjester_72
Frekke gjester. Illustrasjon: Firuz Kutal

Frekke gjester til julemiddag

Har det gått for langt når middagsgjestene i jula tømmer restene fra tallerkenen på stuegulvet?

Elisabeth Tobiassen Faane
Elisabeth Tobiassen Faane er prosjektleder og kommunikasjonsrådgiver i Ruskensekretariatet.

Forleden hadde jeg en underlig opplevelse. En juleribbe skulle fortæres i godt selskap, men det ble ikke helt som forventet. Selve middagen var hyggelig og alle gjestene takket for maten, men det var da de tilbød å hjelpe til med å rydde av bordet det merkeligste hendte. Den ene gjesten regelrett tømte middagsrestene rett på gulvet. En annen åpnet kjøkkenvinduet og skjøv ut resten av juleribba.

Nei, det var jo selvsagt ikke slik. For det er jo ganske vanlig å bruke avfallsposene under kjøkkenbenken. Vi setter jo heller ikke avfallet rett utenfor ytterdøren vår, men bærer det bort til avfallsdunkene på gata. Ja, det er faktisk svært lite av husholdningsavfallet som havner på avveie.

Kaster avfall i smug

Men så skjer det noe med oss straks vi går utenfor vår egen dør og hage. Når vi er «i farta», er det mye større risiko for at avfallet vårt «glipper» ut av hendene våre. Og selv om vi ser at tyggispapiret lander fast og bestemt på asfalten, i åkeren eller i grøftekanten, vil regn og vind på sikt frakte den ut i havet. Hele 80 prosent av avfallet i havet stammer fra land.

I 2018 har Rusken og Sporveien samarbeidet om kampanjen «Smugforsøpling». En liten forstudie av kampanjen viste at de som kaster avfall rett på gata gjerne gjør dette i smug.

Tenk at Oslo er stuen din

Det var litt komisk å stå bak en busk for å smugtitte på hvordan folk kvittet seg med avfall. De fleste var flinke og brukte avfallsdunken. Men så kom det alltids en og annen med et sjokoladepapir i hånden som møysommelig tittet seg rundt, før sjokoladepapiret i et bestemt sekund ble sluppet rett på bakken med den hensikt å bli glemt.

Det mest imponerende med det hele var hvor mye energi som ble lagt ned i å skjule forsøplingen. Det ville være mindre bry å spasere bort til en avfallsdunk.

Vi må kanskje generelt bli flinkere til å tenke slik vi gjør hjemme når vi er ute i byrommet. Hvis vi tenker at Oslo by er stuen vår, vil det være utenkelig å kaste noe på stuegulvet. Og hvis vi ser noen gjøre det, da er det vel all grunn til å reagere?

Mange er flinke

I Rusken hører vi noen ganger fra folk som mener avfallsdunkene i Oslo by er stappfulle og at avfallet faller ned på bakken fra den fulle avfallsdunken. Hvis du var hjemme hos deg selv, ville du kastet søpla der da?

Nei, men meld gjerne fra til Oslo kommune. For ofte er det kjekt å få tips om hvilke av byens 4000 avfallsdunker som er blitt fulle før ordinær hentedato. Og husk, hvis det er plass til sigarettesken i lomma mens den er full av sigaretter, er det helt sikkert også plass til den selv når den er tom – helt til man kommer over en avfallsdunk som ikke er full.

Sammen om en ren by. Det er, og har vært, Ruskens slagord i mange år. Hensikten med slagordet er at vi ikke skal rette en pekefinger mot andre før vi har pekt på oss selv. Vi erfarer heldigvis at veldig mange er flinke til nettopp det. Dermed gjenstår det bare å ønske alle en riktig så flott (og ryddig) julemiddag!MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer