Det var stor kø utenfor Freia-butikken på Karl Johan i dag. De skulle møte Walter Huber, Norges egen Willy Wonka, på lanseringen av splitter nye Walters Karamell.
— Vi er her for å møte Walter, han er jo mannen bak Walters Mandler, og det er jo en dritgod sjokolade, forteller Nanna Grimstad, som bor på Grünerløkka med kjæresten Henrik Bøe.
De har møtt opp for å få med seg at selveste Walter Huber signerer sjokoladepakkene til nye Walters Karamell.
— Walters Mandler er en av mine favoritter, forteller Bøe selv. — Nå er jeg spent på hvordan denne nye smaker. Jeg håper den ikke blir kvalmende med for mye karamell.
— Walter signerte sjokoladepakkene deres. Kan dere spise sjokoladene når dere har signaturen til selveste Walter der?
Annonse
Ja, men først etter å tatt bilder av pakken, veldig, veldig mange bilder, sier Grimstad.
Freia-ansatt i nesten 40 år
Walter Hubert er opprinnelig fra Sveits, landet som har gitt oss berømte sveitsisk sjokolade (og ost!). Han kom til Norge på slutten av 1960-tallet.
Før Walter Huber pensjonerte seg i 2010, var han ansatt hos Freia i nesten 40 år. De siste 17-18 årene var han produktutvikler, og han var sentral i utviklingen av Walters Mandler, sjokoladen med karamelliserte, røstete og saltede mandler som ble lansert i 2008.
Walters Mandler var en av de første norske sjokoladene med salt (Nidars Smash! kom i 1988), og kombinasjonen har vist seg å slå an.
Når den ble lansert, ble Walter, som bor på Bekkestua i Bærum, den andre personen i Norge som fikk en sjokolade oppkalt etter seg.
Hvis du liker sjokolade, har du kanskje allerede gjettet at førstemann ute var Kong Haakon. Og det er faktisk fortsatt kun Walter og Kong Haakon i denne eksklusive sjokoladeklubben.
Drar på sjokoladeturné
Walter er på plass i Freia-butikken også i morgen. Etter det drar han på signeringsturné til Bergen og Trondheim.
— Hvordan er det å være sjokoladekjendis med egen turné, Walter?
— Jeg er jo ikke kjendis i samme forstand som en skuespiller, men jeg kan merke at noen som er tilhengere av sjokoladen min gjenkjenner meg. De ser meg på sjokoladen og har det bildet i hodet. Men de som skriker mest om det er barnebarna, når de er i butikken og finner Walters Mandler og sier, "Se, her er farfar!", sier sjokoladekongen til VårtOslo.
— Walters Karamell gir en stigende opplevelse
De færreste har allerede rukket å smake på Walters nye kreasjon, Walters Karamell. For alle andre, kan det være greit å vite hva opphavsmannen selv har å si.
Slik Walter ser det, er sjokolade ikke bare sjokolade.
— Den er litt spennende. Den er bygget opp på en annen måte en Walters Mandler. Du skal få en trinnvis, stigende smaksopplevelse. Du skal kjenne at der er melkesjokolade, så skal du kjenne at det er karamell, så er det mandelsmaken, og så en liten touch med havsalt. Når du svelger den skal du få hele denne opplevelsen, håper Walter.
— Det er det samme som når man spiser et godt måltid. Du har ganske mange forskjellige krydder oppi og kombinerer med forskjellige ingredienser, og timer det slik at du får alle de opplevelsene av gode variasjoner og krydder.
Pensjonist-Walter tester sjokolader hjemme
Som produktutvikler i Freia utviklet Walter mange sjokolader fra omtrent midten av 90-tallet og frem til pensjoneringen i 2010.
Selv etter dette har han fortsatt å interessere seg for sjokolade. Når han går i butikken tar han gjerne en titt for å se hvilke sjokoladetyper som finnes, og om det har dukket opp noen nye.
Av og til kjøper Walter to-tre varianter han ikke har smakt før, setter seg ned en kveld og tester dem. Men aldri flere enn tre, for det kan føre til at smaken på de forskjellige sjokoladene forvirrer smaksløkene hans, slik at han ikke kan få et realistisk bilde av hvordan hver sjokolade smaker.
Til jul lager han en del konfekt, gjerne sjokolade med ekstra ingredienser som kjeks.
Og selv om Walter altså har vært pensjonist i sju år nå, bestemte Freia seg for å ringe ham og spørre om han ville bli med på å utvikle den nyeste sjokoladen.
— Det var jo hyggelig når de spurte meg, og smigrende, forteller Walter.
Walters Mandler tok seks måneder
Det var Walter som hadde ideen om å legge til salt i Walters Mandler, for eksempel. Men i praksis er selvfølgelig ikke Walter den eneste personen bak Walter-sjokoladene.
Når en ny sjokolade skal utvikles, lages det flere potensielle varianter av den. Disse testes av Walter, men også av kolleger i Freia.
— Jeg, [brand manager i Freia] Monica Paulsen Ygre og marketingsjefen satt og spiste, og jeg ga min støtte til prøven som har blitt Walters Karamell.
— Men vi er jo ganske mange i Freia som har peiling på dette. Vi diskuterer i grupper, og prøver å bestemme oss for om vi skal gjøre det på den eller den måten. Så lager vi flere prøver og flere runder hvor man varierer ting som mengde, for eksempel hvor mye karamell som skal være med, og tester ut til vi får den riktige smaksopplevelsen. Vi brukte et halvt år på å teste ut versjoner av Walters Mandler, for eksempel.
Observerte reaksjonen på egen sjokolade
Markedsavdelingen er også tungt involvert. De smaker, og de arrangerer tester hvor "vanlige folk" prøver ut sjokoladene.
Når folk flest skal smake, sitter de i et rom. I et annet rom sitter Freia-folk og følger med gjennom et vindu som prøvekaninene ikke kan se gjennom fra deres side.
Noen ganger, når potensielle varianter av for eksempel Walters Mandler ble testet på folk, satt Walter selv og fulgte med i rommet med vinduet.
— Det var interessant, for det gikk på mine produkter og hva folk mente om dem. Hovedinntrykket var at de mente at jeg lager kvalitetsprodukter. "De produktene han kommer med har god kvalitet", sa de. Det var morsomt å høre, forteller Norges Willy Wonka.