Helge Irgens Refsum har vært sentral i jobben med å få på plass forhagene, og er svært godt fornøyd med resultatet. Foto: Christian Boger

Fra trafikkaos til idyll: Etter 15 års venting har beboerne i Huitfeldts gate fått sydlandske forhager

Først fikk beboerne i nabolaget prøvestengt Løkkeveien for biltrafikk. Deretter kunne de åpne sydlandske forhager i Huitfeldts gate. � Jeg hører at det har blitt en skikkelig 17.mai-kultur i gata her etter at forhagen kom på plass. At folk går forbi og hilser og vinker.

Publisert

Først Løkkeveien og så Huitfeldt gate. En liten del av Vika har gått fra trafikkaos til idyll på kort tid.

— Dette har blitt så utrolig fantastisk. Dette har det virkelig vært verdt å vente på, sier den lokale ildsjelen Helge Refsum Irgens til VårtOslo.

Foran Refsum Irgens i Huitfeldts gate i Vika åpenbarer det seg en sjeldenhet i det norske bybildet. Her er det plantet og klargjort forhager. Etter 15 års venting kunne beboerne i Vika borettslag nylig ta forhagene i bruk.

En lang natts ferd mot dag

— Allerede for femten år siden søkte vi om lov til å få opprette disse forhagene. Siden den gang har det stadig kommet andre prosjekter, som har utsatt dette. Nå er det godt å endelig kunne innvie de grønne lungene, smiler Refsum Irgens.

Når sjansen nå bød seg, ved at Oslo kommunes sykkelprosjekt skulle opprette sykkelvei i strøket, var det endelig klart også for forhagene.

Vika borettslag dekket en del av kostnadene selv, gjorde deler av arbeidet på dugnad, og fikk 100 000 kroner i støtte fra USBL, borettslagets forretningsfører.

Etter 15 års venting er endelig forhagene hos Vika borettslag i Huitfeldts gate blitt en realitet. Foto: Christian Boger

— Hadde det ikke vært for sykkelprosjektet hadde vi nok ikke fått dette ferdig i år heller. Vi har hatt et godt samarbeid med kommunen og fått bra drahjelp med å få ferdigstilt prosjektet, forteller Refsum Irgens.

Intern uenighet

Sluttresultatet har blitt hyggelige felt foran fasaden på bygården med vekster og sittegrupper. Under den offisielle åpningen innrømmet beboerne bak prosjektet at det har vært ulike meninger om hvordan ting skulle utformes.

— Alle har vel ikke vært enige i alt i prosjektet. Vi har diskutert både hvor mye planter vi skal ha, hva vi skal plante og antallet sitteplasser, medgir Helge Refsum Irgens.

Noe av tanken bak prosjektet har vært et ønske om å tilbakestille strøket til tidligere tider, hvor en ser for seg at det kan ha vært forhager akkurat her.

— Gjør strøket vennligere

Byantikvar Janne Wilberg hadde æren av å åpne forhagen. Hun går ikke god for at det har vært forhager akkurat her tidligere, men synes resultatet har blitt veldig bra.

— Jeg hører at det har blitt en skikkelig 17.mai-kultur i gata her etter at forhagen kom på plass. At folk går forbi og hilser og vinker. Det er morsomt å se hvor lite som skal til for at vi skal bli en mer åpen og vennlig by, sier byantikvaren.

Byantikvar Janne Wilberg fant seg godt til rette blant forhager og sommerstol i Huitfeldts gate. Foto: Christian Boger

Hun etterlyser nå at flere nabolag i byen gjør lignende trekk for å gjøre nærmiljøet triveligere.

— Det er så lite som skal til for at vi mennesker skal få mer kontakt med hverandre. Dette er et eksempel på tiltak som både forskjønner bybildet og gjør det hyggeligere. Dette ønsker jeg mer mer av, forsikrer Janne Wilberg.

Powered by Labrador CMS