Lille-Tøyen er et av nabolagene som nå vil få beboerparkering. Foto: Vegard Velle

Fra mandag 20. mai blir det beboerparkering i Bydel Grünerløkka, utenfor Ring 2

Bor du på Lille-Tøyen, Keyserløkka, Tiedemannsbyen, Hovin, Hasle, Valle, Carl Berner, Sinsen, Rosenhoff eller Løren, nå kommer beboerparkeringen. Her er alt du trenger å vite.

Publisert

Allerede er det innført beboerparkering i bydel Grünerløkka, men bare innenfor Ring 2, det vil si i halvparten av bydelen. Nå blir også resten av bydelen inkludert (se kart), og den som har beboerparkering i en del av bydelen, kan parkere gratis i resten.

Er du eier eller medeier av et kjøretøy og har folkeregistrert adresse i området, kan du søke om beboerparkering. Det gjelder også om du har firmabil eller leasingbil, om du er pendler eller student.

Blir lettere å parkere

Hensikten med beboerparkering er at personer som bor i bydelen skal få bedre tilgang til offentlig parkering. Ordningen gjør det mindre attraktivt for arbeidsreisende å parkere. Håpet er dermed at det blir lettere å parkere for dem som bor i nabolaget og at miljøet og luftkvaliteten blir bedre.

Bakgrunnen for innføring av ordningen er et vedtak i Oslo bystyre i 2012 og en beslutning i bydelsutvalget i bydel Grünerløkka.

Etter 20 mai vil parkeringsvakter bøtelegge bilister som ikke har betalt for beboerparkering. Foto: Bymiljøetaten

Gratis for elbil og HC-kort

Når du tegner en avtale om beboerparkering med Oslo kommune, får du et elektronisk parkeringsbevis. Da slipper du å kjøpe parkeringsbillett hver gang du skal parkere.

Har du derimot en elbil, hydrogenbil eller HC-kort, trenger du ikke søke. Da kan du parkere gratis uten tidsbegrensning på beboerparkeringsplasser.

Koster 3000 i året

Tidspunktet for innføring av beboerparkering er 20. mai. Etter dette tidspunktet er det ikke tillatt å parkere uten å betale.

Beboerparkering koster 3000 kroner i året for bil og 1500 kroner i året for MC og moped.

Også gjester kan parkere

Men også de som mangler beboerparkeringstillatelse kan parkere. Men da må de betale vanlig parkeringsavgift. Parkeringen koster da 27 kroner i timen. Fra 5-24 timer koster det 139 kroner. Gjester kan parkere gratis fra 20:00-09:00 mandag til lørdag, hele søndag og helligdager.

Parkeringsavgiften kan kjøpes på mobil med appen «Bil i Oslo», Easypark-appen eller på Oslo kommunes parkeringsautomater.

Oversikt: Bymiljøetaten

Gjelder også næringsdrivende

Også næringsdrivende og kommunale virksomheter med registrert adresse i en bydel kan få beboerparkering, men må da søke om dette. Virksomheten må være registrert som eier av bilen, og bilen må være utstyrt og innredet på en måte som gjør at bilen er et arbeidsverktøy.

Du kan ikke søke om å dekke kunders eller ansattes behov for parkering.

Powered by Labrador CMS