Maud er endelig tilbake i Norge og Oslo. Nå skal båten restaureres. Foto: Hans Magnus Borge

For 100 år siden forlot Maud Oslo. På søndag var hun endelig tilbake. Se bildene

I 1990 kjøpte Asker Kommune vraket til Roald Amundsens Maud for én dollar. Båten lå da halvveis under vann i Cambridge Bay, nord i Canada.

Polfarer Roald Amundsen fikk skipet Maud spesialbygget for at det skulle kunne fryses fast i isen og drive over Nordpolen for å nå polpunktet. Maud seilte ut fra Christiania i 1918.

Nå er polarskuten, som skulle drive over Polhavet og kanskje nå Nordpolen, tilbake.

Polarskipet Maud

  • Maud ble bygget i 1917 i Vollen i Asker av båtbygger Christian Jensen. Skipet ble oppkalt etter daværende dronning Maud.
  • Skipet var 120 fot (36,5 meter) langt og 40 fot (12,3 meter) bredt. Det veide 392 tonn og hadde en semidiesel-motor.
  • Amundsen solgte etter hvert skipet til Hudson's Bay Company. Skipet forliste i 1931 i Cambridge Bay i Nordvestpassasjen, nord i Canada.
  • I nærmere 90 år ble skipet liggende som vrak ved en strandkant og ble etter hvert en attraksjon for dykkere.

– At Maud kommer tilbake, er en historisk begivenhet, sa ordfører Marianne Borgen da hun ønsket båten Maud og hennes mannskap velkommen tilbake til Oslo.

Det var i 2011 Tandberg Eiendom tok initiativet til prosjektet «Maud Returns Home». Målet var å få Amundsens gamle polarskip tilbake til Asker. Utfordringen var at hun lå halvveis under vann i Cambridge Bay, nord i Canada. Og der hadde hun ligget i over 50 år. Så det var ikke bare å starte motoren og kjøre henne tilbake til Vollen. 

Endelig tilbake

En litt tilårskommen slepebåt, Khan, ble anskaffet i 2013. Hun ble base for hevingen av Maud og siden brukt til å slepe henne til Norge. I 2016 ble vraket hevet, og i 2017 ble det fraktet til Grønland.

I juni 2018 startet reisen hjem, og skipet ble slept over Atlanterhavet. Søndag 5. august nådde polarskipet atter en gang norske farvann. I helga var skipet endelig tilbake i Oslo.

Maud blir restaurert

– Maud gir oss rom til å tenke tilbake på hva det norske engasjementet i arktiske strøk hadde å si for å gjøre Norge kjent internasjonalt. Amundsen har lært oss at havet er grunnlaget for vår eksistens, sa ordfører Marianne Borgen ved ankomsten.

Båten skal nå taues til Tofte i Hurum kommune, hvor Tandberg Eiendom har kjøpt en båthavn der Maud skal ligge og bli restaurert.

Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Maud er tilbake
Powered by Labrador CMS