Fotografiprisen er fotografiets svar på Brageprisen for forfattere. Prisen deles ut hvert annet år og er på 100 000 kroner. Den ble tildelt Tine Poppe i Drammens Teater mandag kveld, under arrangementet Fotografi 2019.
Poppe bor og jobber i Inkognitogata bak slottet og er søster til filmregissør Erik Poppe. Hun startet med reklame- og oppdragsfotografering. I dag lever hun av å ta portretter og iscenesatte dokumentarfotografier til illustrasjonsbruk.
Hennes bilder ble mer politiske fra 2009, når hun begynte å ta bilder av gatefolket i Skippergata. Etter det har hun blant annet hatt fotoprosjekter med fokus på lengeværende asylbarn og klimaengasjert ungdom og tar bilder både i Norge og i utlandet.
– Jeg er veldig samfunnsengasjert og allergisk mot urettferdighet. Etter hvert som jeg hadde fotografert i mange år, tenkte jeg at jeg måtte bruke det på noe nyttig, sa hun nylig til Journalisten.
Leker med fotografiske genrer
Annonse
«Årets prisvinner har noe av dette ved seg i måten hun definerer sine omgivelser på, sine motiver og sin særegne etikk. Med de dystopiske og klart politisk ladede bildene søker hun en slags konfrontasjon, men stopper opp og lar resten av historien fortelles videre i våre egne tanker», skriver juryformann Erik Fuglseth.
Fred Ritchin, rektor ved International Center of Photography (ICP) i New York, har sagt at «Tine Poppes arbeider er en kombinasjon av fiksjon og realitet, av surrealistiske landskap og politisk ladning, av en hjemsøkt og nesten marerittaktig nåtid og en dystopisk fremtid. Hun leker med fotografiske genrer på skarpe og forstyrrende måter. Hun er faktisk en av få fotografer som er høyst politisk uten å konsentrere seg om politikeres ansikter. Hennes arbeid er således både lokalt og globalt på en gang.»
Imponert over Poppes allsidighet
Fotografiprisens jury, Erik Fuglseth (Norske Reklamefotografers Forening) og Arild Sønstrød (Norges Fotografforbund), er imponert over hennes allsidighet og evne til sømløst å jobbe i forskjellige sjangere med den samme tydelige signaturen.
"Det fargesterke mot det monokrome, det virkelighetstro mot det surrealistiske, samtidig som det i bunnen ligger en dyp estetisk forståelse og en vilje til formidling av det iboende vakre. Det være seg kjemikalier oppløst i vann, tragiske menneskeskjebner eller natur på vei mot miljøkatastrofe. Du kan se det vakre og stoppe der, og du kan lese videre og undres."
Tine Poppe har stilt ut i Paris, London, New York, Mexico City, Sydney og Mumbai, og hun er tildelt flere høythengende priser for sitt arbeid i utlandet. Hennes bilder finner du også i magasiner som British Journal of Photography, Lens Culture, GUP Magazine i Amsterdam og Artbo Magazine i California, for å nevne noen.
Om Fotografiprisen
I år feirer Fotografiprisen sitt 30 års jubileum. Første utdeling var i 1989, med Morten Krogvold som prismottager. Den utdeles av Norske Fagfotografers Fond (NFF).
Prisen gis annethvert år til en fotograf som i særdeles grad har utmerket seg på en faglig og kreativ måte. Den utdeles for å stimulere seriøs bruk av fotografi. Vinneren skal ha en kombinasjon av høy faglig kvalitet og kreativitet.
Tidligere vinnere av Fotografiprisen er Morten Krogvold (1989), Knut Bry (1994), Dag Alveng (1997), Kjell Sten Tollefsen (1999), Agnete Brun (2001), Herdis Maria Siegert (2003), Tom Sandberg (2005), Per Maning (2007), Jonas Bendixen (2009), Rune Johansen (2011), Erik Almås (2013), Hans Jørgen Brun (2015), Ragne Sigmond (2017) og Tine Poppe (2019).