Fuglefjell i Naturhistorisk museum med plastsøppel. Foto: UiO - Naturhistorisk museum

Oslomuseum forsøpler museet for å vise et av verdens største miljøproblemer

Naturhistorisk museum i Oslo åpnet fredag utstillingen ”Finn plasten”. Ved å forsøple museet ønsker de å vise oss problemene med det økte forbruket av plast.

På Naturhistorisk museum i Oslo viser vanligvis mange av utstillingene dyr i sine naturlige omgivelser. Fram til 1. April 2018 kan man derimot nå se en litt annerledes versjon av disse utstillingene.

I samarbeid med Naturvernforbundet har nemlig museet forsøplet utstillingene av norsk natur, slik at de speiler dagens virkelighet.

Våtmarksmonter med plastforurensing. Foto: UiO - Naturhistorisk museum

Dyr dør av plast

Forskere har anslått at det i 2050 kan være mer plast enn fisk i havet dersom vi fortsetter som nå, og flere land innfører nå forbud mot plast for å bremse plastforbruket.

— Vi ønsker å bevisstgjøre barn og voksne om problemene med det økte forbruket av plast. Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet. Levetida til plasten er fra hundre til flere tusen år, sier Tone Lindheim, direktør ved Naturhistorisk museum i en pressemelding.

Problemene med plast i naturen er blant annet dyr som dør i stort antall fordi de setter seg fast i garn og tau eller spiser plastbiter som de tror er mat. Til slutt får også mennesker i seg plast gjennom ørsmå biter av plast som er nedbrutt til mikroplast.

Plastmidgardsormen i Botanisk hage. Foto: UiO - Naturhistorisk museum

Ønsker en plastfri verden

Gjennom utstillingen ”Finn plasten” ønsker museet altså å skape bevissthet rundt plast-problemet. Dette gjør de blant annet å forsøple utstillingsmontere med ulike habitater. I tillegg finner man plast fra strandrydding, fra ferskvann og søppel som turgåere legger igjen på sin ferd.

— Plastforurensning langs kysten må få samme status som akutt forurensning, og kyst- og miljømyndighetene må snarest igangsette en kartleggings- og opprydningsaksjon, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

I tillegg til utstillingen i museet kan publikum også se en plastinstallasjon i Botanisk hage, som heter "PlastMidgardsormen", og er laget av Guerrilla Plastic Movement – en aksjonsgruppe som arbeider for en plastfri verden.

Powered by Labrador CMS