I alt 30 gardister ble i 2022 dimittert etter å ha innrømmet ulovlig rusbruk. Nå har seks av dem stevnet staten for brudd på menneskerettighetene.

Seks gardister saksøker staten etter at narkobruk på perm kostet dem plassen i Forsvaret

Seks tidligere gardister saksøker staten etter at de i 2022 ble kastet ut av Forsvaret for bruk av ulovlige rusmidler på fritiden.

Publisert

De seks tidligere gardistene var blant 30 gardister som sommeren 2022 hadde innrømmet bruk av narkotika i forbindelse med permisjoner fra militærtjenesten. Etterpå var de blitt fratatt sikkerhetsklareringen og dimittert, skrev NRK.

Hans Majestet Kongens Garde skal som del av hovedstadsforsvaret kunne støtte politiet ved krisesituasjoner som naturkatastrofer, store ulykker og terrorangrep, ifølge Forsvaret selv. Infanteriet i bataljonen holder til i Huseby leir.

Følte seg presset

I etterkant fortalte flere av dem at de hadde følt seg presset til å tilstå.

I mai i fjor varslet advokat Inger Zadig et søksmål mot staten ved Forsvarsdepartementet på vegne av de seks gardistene. Mandag kveld leverte hun stevningen til Oslo tingrett, skriver Dagbladet.

– For mine klienter handler dette om grunnleggende menneskerettigheter, og om at ungdommer som skal tjenestegjøre etter dem ikke skal bli utsatt for den samme behandlingen, sier Zadig til avisen.

– Forsvarsdepartementet har foreløpig ikke fått forkynt søksmålet fra Oslo tingrett og kjenner derfor ikke til hvilke anførsler som er fremmet i saken. Departementet vil på vanlig måte gå grundig gjennom stevningen sammen med Regjeringsadvokaten så snart denne blir forkynt fra tingretten, opplyser spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til NTB onsdag.

Reagerer på rustesting 

Fra stevningen gjengir Dagbladet at går det fram at rustestingen gardistene ble utsatt for representerte uforholdsmessig tvangsbruk, at de ble utsatt for press, at testingen ikke skjedde tilfeldig og at de heller ikke ble vurdert av sikkerhetsrisikoen ved bruk av ulovlige rusmidler.

Advokaten skriver at det ikke er noe som tyder på at soldatenes påståtte rusbruk i fritiden påvirket deres skikkethet som soldater i tjeneste.





Powered by Labrador CMS