Stig Millehaugen avbildet med sin forsvarer Morten Furuholmen i Oslo tingrett i 2023 da han seg prøveløslatt fra forvaring.

Forsvareren til «Norges farligste mann»: Millehaugen nekter for å ha noe med Betew-drapet å gjøre

– Jeg har gitt ham råd inntil videre om å ikke gå i avhør, sier advokat Morten Furuholmen.

Publisert

Stig Millehaugen, som tidligere er dømt for to drap, ble første påskedag pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drapet på Nokas-raner Metkel Betew (46).

Advokat Morten Furuholmen er Millehaugens forsvarer i denne saken, som i flere tidligere saker. Han snakket søndag kveld med sin klient.

– Jeg har gitt ham råd inntil videre om å ikke gå i avhør før jeg får flere opplysninger om hva mistanken bygger på. Han fastholder at han ikke har noe med drapet å gjøre, sier Furuholmen til VG.

Han ønsker ikke å gå i detaljer om hva Millehaugen har sagt, men sier at han har svart på politiets spørsmål og samarbeidet i den samtalen.

NTB og en rekke medier har fått bekreftet fra ikke navngitte kilder at det er 55 år gamle Millehaugen som er pågrepet, men politiet ønsker ikke å bekrefte dette.

– Den pågrepne er en mann i 50-årene som politiet har god kjennskap til fra før, sa politiinspektør Grete Lien Metlid på en pressekonferanse søndag kveld.

Det er for tidlig å si noe om motivet for drapet, sier Metlid. Millehaugen, som flere ganger er blitt omtalt som Norges farligste mann, ble pågrepet søndag ettermiddag.

– Den siktede ble pågrepet utenfor Oslo, i tilknytning til en privat adresse i et nabopolitidistrikt, ifølge Metlid.

Utover dette vil ikke politiet gå inn på hvem han er eller hvor pågripelsen fant sted. Politiet tar sikte på fengslingsmøte mandag eller tirsdag.

– Mange navn på blokka

– Politiet hadde mange navn tidlig på blokka, og siktedes navn var blant navnene som var tidlig på blokka, sa påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Christian Hatlo, på pressekonferansen.

Millehaugen har fått oppnevnt advokat Morten Furuholmen som forsvarer. Ifølge politiet, har den kjente advokaten representert mannen i straffesaker tidligere.

Pågripelsen fant sted i en by på Østlandet tidlig søndag ettermiddag. Politiet tok ingen sjanser i forbindelse med aksjonen og hadde blant annet et helikopter i beredskap i området, men pågripelsen gikk udramatisk for seg.

Etter pågripelsen ble Millehaugen, kjørt til arresten på politihuset i Oslo.

Tidligere avhørt

– Vi har tidligere avhørt siktede som vitne i denne saken, vi har snakket med veldig mange, og vi har gjort undersøkelser der. Vi har gjort mange undersøkelser også opp mot andre personer, sier Metlid til NTB søndag kveld.

I kjølvannet av pågripelsen har drapsetterforskerne startet vitneavhør av flere personer.

– Vi foretar en del etterforskningsskritt, og det er en del som er inne til avhør i kretsen rundt siktede, og vi foretar sporsikring på siktede og undersøker flere biler.

Søndag kveld er ingen andre mistenkt eller siktet i saken.

– Men vi utelukker ikke at andre er involvert, sier Metlid.

Skutt og drept i skogholt

Betew ble skjærtorsdag funnet skutt og drept i et skogholt like ved et rolig boligområde på Trasop.

Politiet rykket ut etter at beboere i området klokken 22.15 meldte ifra at de hadde hørt flere skudd. En av politiets droner ble sendt opp i luften over skogholtet, og det var slik Betew ble funnet.

Politiets hovedhypotese er at ugjerningen skyldes en konflikt, og de har beskrevet drapet som svært brutalt og målrettet.

Den avdøde 46-åringen er mest kjent for å ha vært en del av banden som ranet Norsk Kontantservice (Nokas) i Stavanger 5. april 2004, der politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept.

Gjerningsmennene fikk med seg over 57 millioner kroner, noe som gjør det til norgeshistoriens største ran.

Betews familie orientert

Advokat Marius Dietrichson er oppnevnt som bistandsadvokat for Betews pårørende. Han bekrefter overfor NTB at familien ble orientert av politiet før pressekonferansen.

– Familien er orientert om pågripelsen, og de håper på en snarlig oppklaring, sier han.

Dietrichson bekrefter også at Betews pårørende fikk vite hvem den pågrepne er, men ønsker ikke å si noe om hvordan de reagerte på det eller bekrefte at det er Millehaugen.

– Familien har ikke noe ønske om å ha en offentlig rolle i dette. De har mer enn nok med å håndtere sorgen.

I fengsel nesten hele sitt liv

Stig Millehaugen har sittet nesten sammenhengende i fengsel siden 1989, da han var 20 år gammel. Han har rømt fra fengsel eller uteblitt fra permisjon minst tre ganger.

Første gang han ble dømt for drap, var i 1993, da han ble han dømt til 17 års fengsel for å ha skutt og drept en fengselsbetjent i Sarpsborg fengsel året før.

I 2012 ble han av Borgarting lagmannsrett dømt til forvaring i 21 år, med en minstetid på ti år, for overlagt drap på Young Guns-leder Mohammad «Jeddi» Javed (28) i januar 2009.

I 2022 begjærte Millehaugen seg prøveløslatt og fikk gjennomslag for dette i Oslo tingrett året etter, men flertallet av dommerne i lagmannsretten kom til motsatt konklusjon i ankebehandlingen i januar 2024.

– Det er en reell og kvalifisert fare for at den domfelte vil begå lovbrudd som gir grunnlag for forvaring dersom han prøveløslates, skrev flertallet i avgjørelsen.

Millehaugens advokat, Morten Furuholmen, sa seg da uenig i flertallets konklusjon om at det var en kvalifisert gjentakelsesfare. Samtidig understreket han at retten slo fast at gjentakelsesfaren var sterkt redusert.

Lavere sikkerhet

– Han har hatt god progresjon i soningen, sa Furuholmen til NTB i 2024.

Lagmannsretten kom da fram til at Millehaugen skulle sone videre på en anstalt med lavere sikkerhet. Millehaugen trenger en gradvis overgang til frihet, het det i dommen.

– Han har hatt en identitet som kriminell i mer enn 35 år, og han trenger, slik flertallet vurderer det, tid til å endre seg bort fra dette, og velge andre alternativer enn alvorlig kriminalitet.

Etter det NTB kjenner til, sonet Millehaugen nå på en anstalt med lavere sikkerhet, og hadde permisjon i påsken.

Powered by Labrador CMS