Annonse

Forstå ulike kryptovalutaer

Det er få som ikke har hørt om kryptovalutaer i dag, de har jo ganske enkelt veltet om på det finansielle landskapet, og det er flere som da både investerer og handler med disse.

 Men, visste du at det og er mange andre bruksområder? La oss se litt på ulike kryptovalutaer, med det grunnleggende først.

Du trenger enkelt og greit bare å gå over og se på Techopedias liste over de beste kryptovalutaer, og du kan fort bli overrasket over andelen. 

Vi starter med det enkle. Det er lov å være usikker, for det snakkes om både coins og tokens om hverandre. Slik er forskjellen:

Coins, eller mynter, er ulike digitale valutaer som eksisterer på sine egne dedikerte blokkjeder. De representerer grunnleggende enheter av verdi innenfor deres respektive økosystemer. 

Tokens på sin side, er avhengige av eksisterende blokkjeder, som f.eks. Ethereum, for å fungere. Og de representerer eiendeler, nytte eller rettigheter innenfor et spesifikt økosystem. Tokens kan være omsettelige (fungible) eller unike (non-fungible).

Ok, så med avklart. La oss se på litt ulike former for kryptovaluta. Det blir mest coins her.

Utility Tokens driver desentraliserte applikasjoner og gir tilgang til bestemte tjenester eller funksjoner. Ethereum (ETH) er drivstoff for Ethereum-nettverket, og muliggjør smartkontrakter og DApps (desentraliserte applikasjoner).

“Payment Cryptocurrencies” dette er da betalingsformat, og det en kanskje mest tenker på som kryptovaluta. Vi kan kanskje si betalings kryptovalutaer på norsk, og de har som mål å fungere som digitale alternativer til tradisjonelle betalingsmetoder. Bitcoin er det mest kjente eksempelet og brukes som lovlig betalingsmiddel i El Salvador, blant annet. 

Stablecoins er en spennende form for kryptovalutaer som ønsker å løse den volatiliteten som ofte er forbundet med kryptovaluta ved å være knyttet til en stabil ekstern eiendel, vanligvis er dette den amerikanske dollaren. Eksempler på populære stablecoins inkluderer USD Coin (USDC) og Tether (USDT), som begge sikrer at verdien av én mynt er nær lik én dollar. Slik skal det være lettere å handle og investere med dem.

Exchange Tokens bringer oss over i det spesialiserte. Disse er nemlig spesielt utviklet for å fungere innenfor sine respektive kryptovalutabørser. Disse tokenene gir brukerne ulike fordeler, som reduserte handelsgebyrer, tilgang til eksklusive token-salg og stemmerettigheter i beslutninger om børsens drift. Her får du altså egen krypto på børsen der du handler krypto, som da gir deg fordeler.

Meme Coins har du kanskje allerede hørt om? De har sin opprinnelse i populærkultur og internettmemes, og er kjent for sin virale natur og en verdi drevet av popularitet. Dogecoin og Shiba Inu er eksempler på slike valutaer som har oppnådd popularitet gjennom sosiale medier og kulturelle fenomener. 

Oracle Coins er siste på vår liste, og er spesielle kryptovalutaer som kobler blokkjede-teknologien med eksterne datakilder. De spiller en særlig viktig rolle i realiseringen av smarte kontrakter som krever data fra den virkelige verden for å fungere korrekt. 

Powered by Labrador CMS