Medlemmer av historielaget og historieinteresserte møtte opp for å høre Frid Ingulstad snakke om Livet langs Akerselva. Foto: André Kjernsli

Forfatter Frid Ingulstad (83). – Det er uhyggelig at forskjellen på fattig og rik øker igjen. Det trodde jeg vi var ferdig med

– Folk bodde fattigslig og trangt og under dårlige hygieniske forhold, men de var stolte av Sagene. Sagene var deres by, sier Frid Ingulstad.

Publisert

Det var ingen flere stoler var å oppdrive. Det sto folk langs veggen, på scenen og i gangen utenfor. Det var rett og slett stappfullt på Kampen bistro da Kampen historielag inviterte forfatter Frid Ingulstad (83) til å fortelle om livet langs Akerselva, på Sagene, i første halvdel av 1900-tallet.

237 bøker har hun skrevet, og bare blitt refusert én gang.

— Det var mitt første manus, og det var et så kjedelig manus. Det var bra de ikke godtok det, sier Frid Ingulstad og ler.

Folk var stolte

De fleste bøkene hennes er historiske romaner. Serien Sønnavind handler om livet langs Akerselva, opplevd av en tenkt industriarbeiderfamilie som bodde på Sagene. Handlingen starter i 1905, og til nå har Ingulstad skrevet historien fram til 1958.

Frid Ingulstad har skrevet om de som står nederst på rangstigen i samfunnet. Ved siden av sine historiske romaner har hun skrevet om foregangskvinnen Betzy Kjeldsberg fra Grünerløkka. Foto: André Kjernsli

— Jeg har snakket med mange gamle fra Sagene. Noen har jeg truffet tilfeldig, enkelte har jeg snakket med på Hønselovisas hus, andre har kontaktet meg. De kan fortelle om en fattigdom og en kamp for å overleve langt fra det vi kan forestille oss i dag, sier Ingulstad.

Folk bodde fattigslig og trangt og under dårlige hygieniske forhold, men de var stolte av Sagene. Sagene var deres by, forteller hun.

Vokste opp på Nordstrand

— Jeg er fra Nordstrand. Der vokste jeg opp i et stort hus med hage, hvor vi kunne leke trygt. Jeg visste ikke noe om hvordan barna langs Akerselva hadde det.

— Jeg hadde en tante som var lærer på Sagene og Ila skole. Hun tok noen ganger med seg barna på ekskursjon til huset vårt på Nordstrand. Tanten min kunne fortelle om elever som arbeidet på natten og tidlig om morgenen for å hjelpe familien sin økonomisk. På skolen sovnet de ofte, forteller Ingulstad.

Fikk råd om å skrive mer

Ingulstad tok sekretærskole etter artium. Deretter lærte hun stenografi. Hun arbeidet som flyvertinne hos Fred Olsens flyveselskap før hun møtte sin mann.

— Han var sjømann, og da kunne ikke jeg sveve der oppe i luften mens han var på sjøen, sier forfatteren.

Hun utdannet seg som radiotelegrafist, men skrev lange brev hjem. Hun fikk råd om å skrive mer, fordi brevene var så spennende å lese.

Hun ville skrive om dem som var lavest på rangstigen i samfunnet. I 2004 kom den første boka om livet langs Akerselva ut. Til nå har det kommet 97 bøker om Oslo i gamle dager.

Da Kampen historielag inviterte til foredrag av Frid Ingulstad, ble lokalet på Kampen bistro fullt en halv time før start. Foto: André Kjernsli

12 barn på to små rom

— I begynnelsen av forrige århundre, det er ikke veldig lenge siden, hundre år omtrent, døde barn i Kristiania av sult og av sykdommer, som tuberkulose. Norge var det nest fattigste landet i Europa. Det var ingen eller veldig lite hjelp å få for dem som ikke hadde jobb. Vi må ikke glemme vår historie, sier Ingulstad.

Hun forteller om trangboddhet på Sagene og på Grunerløkka.

— Vi var 12 barn som vokste opp på to små rom. Det ene rommet var utleid til en annen familie og deres barn, fortalte en eldre Sagene-dame meg, sier forfatteren. Hun har ikke gitt opp å samle inn minner fra livet langs elva.

— Det er uhyggelig at forskjellen på fattig og rik øker igjen. Det trodde jeg vi var ferdig med, sier gamle Frid Ingulstad med klar og tydelig stemme fra scenen.

Powered by Labrador CMS