Osloforeldre er flinkest til å sørge for at all maten i husstanden blir spist opp.
Osloforeldre er flinkest til å sørge for at all maten i husstanden blir spist opp.

Oslo-foreldre flinkest på å putte restmat i matpakka til barna sine

Den norske matpakka er viktig. Det viser undersøkelsen til Norstat, som peker på at flere barn i hovedstaden får med seg middagsrester og annen restemat i matboksen enn i landet ellers. — Det er kjempefint og bidrar til å senke matsvinnet, sier Ragnhild Kolvereid fra MatPrat.

Publisert

Hvert år forsvinner opptil 385 000 tonn mat rett i søppelkassa. Noe som gir cirka 43 kilo mat per person som aldri blir spist. Mat som bakervarer, middagsrester og frukt og grønnsaker utgjør store deler av svinnet, mens meieriprodukter står for cirka 11 prosent, med 100 millioner liter melk rett i vasken hvert år.

Men ifølge en ny undersøkelse gjort av Norstat er folk i Oslo særegent flinkest i klassen til å spise opp alle matrestene sine.

Flinke foreldre i Oslo

Oslo-foreldre tar nemlig ansvar for matrestene, som forsvinner ned i magen på barn som tar med seg restene til skolen.

Ifølge undersøkelsen til Norstat har barna i Oslo oftere med seg middagsrester i matpakken sammenlignet med resten av landet. 44 prosent av foreldre i Oslo svarer at de bruker middagsrester i barnas matboks et par ganger i måneden eller oftere, mot et snitt ellers i Norge på 32 prosent.

— Får daglige forespørsler om gjenbruk av mat

— Det er flott at mange i Oslo velger å gjenbruke middagsrester på denne måten, det er en utrolig enkel måte å spise opp god mat på, sier Ragnhild Kolvereid, ansvarlig for barn og unge i MatPrat. Hun mener det store matsvinnet er et tegn på at folk har behov for flere kunnskaper om nyttig bruk av mat.

— I Norge kaster vi alt for mye mat. Én av grunnene til det, er at vi er usikre på hva vi kan lage av restene. Vi i MatPrat ser en klar interesse for oppskrifter på hvordan du kan bruke opp ulike matrester, alt fra tørt brød og pastarester til brune bananer og slappe grønnsaker, sier hun og forteller at MatPrat får daglige henvendelser fra folk som ønsker å bli flinkere til å bruke matrestene sine.

Den norske matpakka er viktig

Å ta med seg rester i matboksen kan virke som et lite bidrag i den store sammenhengen. Men undersøkelsen til Norstat viser imidlertid at matpakkene er en stor del av det norske kostholdet.

— Tallene fra Norstat-undersøkelsen viser at hele 97 prosent av skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, så hvis flere gjør det til en god vane å bruke opp matrester som ellers ville ha havnet i søpla, så har det helt klart en effekt, sier Kolvereid.

— Det er jo veldig digg å finne gode middagsrester i matboksen, og det å kaste mat er jo rett og slett skikkelig dumt, avslutter hun.