Katherine Storli finner glede i fellesskapet hos Fontenehuset. Her sammen med Fredrik (tv) og Lars-Petter. Foto: Anders Høilund

Fontenehuset på Tøyen lykkes der NAV feiler

Publisert

Mange psykisk syke ønsker seg en jobb, men sliter med å komme inn i arbeidslivet. Fontenehuset på Tøyen har gode resultater.

— Da jeg flyttet til Oslo, skulle jeg vise verden at jeg kunne klare alt. Det klarte jeg ikke, og utviklet etter hvert det jeg nå forstår er sosial angst. Jeg ble dårlig og etter hvert lagt inn på sykehus. Da de på sykehuset fortalte meg om Fontenehuset, tenkte jeg at Fontenehuset var noe, unnskyld uttrykket, noe drit. Et slags dagsenter? Dit ville jeg i hvert fall ikke. Hvilken nytte kunne jeg ha av det? De måtte tvinge meg inn her. Det tok tid før jeg ble husvarm, og det tok faktisk tid før jeg forsto konseptet, forteller Katherine Storli.

Fontenehuset på Tøyen

  • I snitt kommer 52 medlemmer innom daglig.
  • Det finnes 13 fontenehus rundt om i landet.
  • I Oslo fins to fontenehus, et på Tøyen og et på Holbergs plass på Frogner.

 

Nå arbeider Storli på Nic Waals institutt, med kontor- og kantinearbeid.

— Vi blir pushet på

— Arbeidsoppgavene mine er lette, men min utfordring er sosiale angst. Arbeidet hjelper meg framover. Jeg har ikke følt meg klar for å kunne arbeide før nå, sier Storli.

Hun forteller at fellesskapet i Fontenehuset betyr mye.

— Se på Lars-Petter der borte. Hvem skulle tro at vi kunne bli gode venner. Vi er helt forskjellige som personer, men vi drar nytte av hverandre på Fontenehuset. Her er det vennskap og et inkluderende miljø, samtidig som vi blir pushet på. Det er viktig for meg som alltid har vært redd for å få kjeft, sier Katherine Storli, før hun må stikke på jobb.

— Jeg fikk en mental krasj

Fontenehuset på Tøyen ligger bak denne fasaden. Foto: Ssu / Wikipedia

Lars-Petter smiler forsiktig under capsen. Han forteller at han opprinnelig tenkte å utdanne seg til bokbinder.

— Jeg arbeidet på et bokbinderi, og folka der var trivelige å jobbe sammen med. Men firmaet ble lagt ned, så jeg gikk inn i forsvaret. Etter førstegangstjenesten sto jeg tilbake uten planer, uten fullført utdannelse og uten jobb. Å sitte hjemme alene uten en arbeidsplass å gå til, ga meg en mental krasj. På Fontenehuset slipper jeg å sitte alene og bli deprimert. Her får jeg treffe andre, og arbeidet gir meg selvtillit, sier Lars-Petter

NAV blir for mye pekefinger og for mange skjema

Fontenehuset er et medlemsdrevet rehabiliteringstilbud, med arbeid som metode og mål. I Norge er 100 000 uføretrygdet på grunn av psykiske lidelser. Mange som ønsker seg inn i arbeidslivet føler seg utilpass i NAV-systemet og synes at NAVs løsninger er for stivbeinte og upersonlige, forteller medlemmer på Fontenehuset.

— Fontenehuset klarer bedre enn andre å sikre at folk ikke ramler ut av jobben, fordi vi holder tett kontakt med medlemmene. Fontenehuset er en pakke med ulike tiltak som gjør det lettere å komme ut i arbeid for dem som har psykiske utfordringer. Vi tenker helhetlig og jobber langsiktig. Fontenehuset er fellesskap og arbeid. sier Fontenehusets engasjerte daglige leder, Sverre Furuholmen-Jenssen.

Sverre Furuholmen-Jenssen er en engasjert daglig leder for Fontenehuset Tøyen. Foto: Anders Høilund

En jobb betyr enormt mye

— Å finne arbeidsplasser til medlemmene våre er en stor utfordring. Personlig kunne jeg ønske at det var lettere å få inn folk i jobb hos Oslo kommune. Å komme i arbeid, betyr enormt mye for medlemmene på Fontenehuset, sier han.

En som nettopp har avsluttet et overgangsarbeid er Fredrik. Han jobbet i ni måneder som internpostbud og kontorarbeider på politihøyskolen i Oslo.

— Det var veldig fine folk å arbeide med der, og jeg lærte mye, sier Fredrik.

Regjeringen satser på Fontenehuset

Furuholmen-Jenssen sier at de er helt avhengig av støtte fra kommune og stat.

— Folk er ofte dårlige når de kommer hit. Vi er derfor glade for at regjeringen signaliserer at de ønsker å satse på flere fontenehus rundt om i landet, sier han.

I regjeringens strategiplan for psykisk helse for årene 2017-2022 passer Fontenehuset godt inn. Planen peker på at godt folkehelsearbeid gir store muligheter for å skape god psykisk helse og livskvalitet. Strategiplanen omfatter hele helsefeltet, fra folkehelse til behandling og rehabilitering.

"Regjeringen vil fortsette arbeidet med å redusere negative holdninger og fordommer mot psykisk helse og mennesker med psykiske helseutfordringer. Regjeringen vil sikre at mennesker med psykiske lidelser kan delta i arbeidslivet. Uføretrygd for psykiske lidelser gis ofte i ung alder. Det bidrar til å fremme utenforskap og hindre inkludering. Regjeringen vil motvirke dette", heter det i strategiplanen.

Viktig for samfunnet

James Stove Lorenzen sitter i bystyret for Oslo Høyre. Foto: Oslo Høyre

— Å få medlemmene av Fontenehuset i arbeid er ikke bare viktig for personene selv, men for samfunnet. Det er god samfunnsøkonomi, sier bystyrerepresentant for Oslo Høyre, James Stove Lorentzen.

Han ønsker å synliggjøre strategiplanen.

Ifølge Sverre Furuholmen-Jenssen kommer det folk til Fontenehuset fra distriktpsykiatrisk senter, fra Lovisenberg sykehus og fra NAV. Det går også an å kontakte Fontenehuset på egenhånd, uten å ha fått en henvisning.

Powered by Labrador CMS