Vaksingering
Kikhoste er en bakteriesykdom du kan vaksinere deg mot.

Oslo rammet av kraftigste kikhoste-utbrudd på tolv år. Blir du smittet, kan du hoste i 100 dager

Går du ikke tidlig nok til lege, kan du måtte hoste i 100 dager. Folk har brukket ribbeina på grunn av hosteanfallene. Utbruddet er den største spredningen av kikhoste på over ti år

Publisert

Over 700 personer fikk påvist kikhoste bare i mai, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Antallet tilfeller er det høyeste siden januar 2012.

– Kikhoste er mest alvorlig hos de aller minste. Blant de yngste er antall meldinger om kikhostesykdom fortsatt lav, som kan tyde på at forebyggende tiltak følges, sier overlege og leder av barnevaksinasjonsprogrammet Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

Totalt er det meldt 2102 smittede med kikhoste i 2024. Og antallet som smittes, øker fortsatt. De fleste er tilfellene er påvist i Oslo, Vestfold og Trøndelag.

Flest unge som smittes

Kikhoste er en luftveissykdom forårsaket av bakterien Bordetella pertussis og gir kraftig hoste som du kan vaksinere deg mot. Mange gjør det. De fleste som får sykdommen, er i aldersgruppen 7–14 år, ifølge FHI.

Sykdommen omtales også som 100-dagershosten, fordi den går over av seg selv etter 100 dagers hoste. Folk har hostet så voldsomt at de har brukket ribbeina.

FHI understreker at det er vanskelig å sammenligne situasjonen med tidligere utbrudd fordi det kan være høyere testaktivitet nå sammenlignet med tidligere.

Powered by Labrador CMS