Helsebyråd Robert Steen er bekymret over økende smitte, men understreker at situasjonen ikke er ute av kontroll.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslos helsebyråd bekymret for økende koronasmitte. Nye koronatiltak i Oslo tirsdag
Oslo oppbemanner koronatelefonen etter at antallet henvendelser har eksplodert den siste tiden. Samtidig kan det bli aktuelt å be sykehusene om testhjelp.
– Jeg er bekymret over at tallene går opp. Dette er en kraftig påminnelse om at koronaviruset ikke er borte. Det har ikke engang vært på ferie. Og situasjonen vil vedvare til det kommer en vaksine, sier Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) til NTB.
I helgen skrev VG at Oslo de siste to ukene har registrert 156 nye smittetilfeller. Det tilsvarer 22,49 smittede per 100.000 innbyggere.
Folkehelseinstituttets krav til å farge land eller områder «grønne» er at det må være færre enn 20 smittede per 100.000 innbygger de siste 14 dagene.
5.000 daglige koronahenvendelser
Steen understreker at det ikke er noe som tyder på at smittesituasjonen i Oslo er ute av kontroll.
Annonse
– Vi har klart å identifisere hvorfor smitten går opp, og vi har jobbet godt med smittesporing og isolering av smittede, sier han.
Samtidig har pågangen på kommunens koronatelefon økt kraftig den siste tiden. Søndag skrev Aftenposten at kun 360 av 5.300 som ringte lørdag fikk svar.
– Etter festene i Vestre Aker har antallet som ringer koronatelefonen tidoblet seg. Mens man gjennom mye av sommeren fikk mellom 400 og 600 telefoner, har det de siste dagene vært over 5.000 henvendelser, sier Steen.
Sterkt press på koronatelefonen
Han sier at alle som jobber på koronatelefonen, er helsefaglig personell, og at kommunen nå jobber med å hente inn og omdisponere personell fra helseinstitusjonene slik at de kan ta unna den økte pågangen.
– Én ansatt ved koronatelefonen har mellom 40 og 50 samtaler om dagen. Den økte pågangen krever 130 ekstra mennesker med helsefaglig bakgrunn. Det tar tid å inn så mye personell, men det foregår fortløpende. Bare i dag har vi fått ti nye på plass, sier Steen.
Kan be om hjelp fra sykehusene
Mandag ble det klart at nasjonale myndigheter fra onsdag vil innføre nye testkriterier, som blant annet innebærer at man ikke skal trenge legehenvisning for å bli testet.
Robert Steen tror det kan føre til at trykket på koronatelefonen kan gå noe ned, mens presset på teststasjonene kan gå opp.
– Det kan bety at vi vil trenge hjelp på testsiden fra nasjonale myndigheter og be dem om at sykehusene også kan brukes til testing. Vi har flere offentlige og private sykehus i Oslo som bør kunne bidra dersom det blir stor pågang. Festene i Vestre Aker har vist at det også kan bli behov for hjelp til økt sporingskapasitet, sier Steen.
– Trenger ikke ekstraordinære tiltak nå
Oslo kommune har varslet en pressekonferanse tirsdag. Her vil det komme nye endringer i koronaforskriften.
– Vi i den politiske ledelsen følger situasjonen nøye, men per i dag er vi ikke i en situasjon der vi trenger å innføre noen ekstraordinære tiltak. Vi følger med på diskusjonen rundt munnbind, men vi venter på svar fra Helsedirektoratet som vil gi en avklaring på dette på fredag, sier Steen.
Helsebyråden sier til kanalen at kommunen ikke vil ha tiltak som er strengere enn de nasjonale retningslinjene.
– Vi vurderer tiltak løpende, men vi er ikke der i Oslo i dag at det blir aktuelt med stenging av skoler og SFO. Slike tiltak som Indre Østfold har gjort, har mer relativ styrke enn hva de vil si for en så stor kommune som Oslo, sier han.
De siste to ukene har smittetallet i hovedstaden vært 22,49 per 100.000 innbyggere. Men til tross for smitteøkningen mener ikke Steen det er alarmerende signaler i dag som tilsier at det skal være strengere i Oslo enn nasjonalt.