Det er til dels store forskjeller mellom kommunene når det gjelder andel som har fått tredje dose koronamedisin. Oslo er dårligst i klassen.
Det er til dels store forskjeller mellom kommunene når det gjelder andel som har fått tredje dose koronamedisin. Oslo er dårligst i klassen.

Oslo dårligst på boostervaksiner

Oslo er tregest i klassen blant fylkene når det gjelder oppfriskningsvaksiner og har den laveste andelen fullvaksinerte som er vaksinert med tre doser.

Publisert

I Oslo har bare nærmere 14,7 prosent av de fullvaksinerte fått en boosterdose med koronavaksine.

For de øvrige fylkene ligger andelen på mellom 18 og 23 prosent, viser utregninger NTB har foretatt ut fra Folkehelseinstituttets oversikt over vaksinestatus.

Best i klassen er Vestfold og Telemark og Innlandet. I begge fylkene har 23,4 prosent av de fullvaksinerte fått en oppfriskningsdose.

Viktigste tiltak

En tredje dose regnes som det viktigste tiltaket mot den økende smitten som nå herjer, og som har medført en bratt økning i antallet sykehusinnleggelser.

Ifølge vaksinekoordinator Tina Arnesen i Oslo har imidlertid 69,8 prosent av innbyggerne over 65 år en beskyttelsesgrad tilsvarende tre vaksinedoser.

– Det vil si at de enten har fått tre vaksinedoser, eller har gjennomgått korona i tillegg til å få to doser, sier hun til NTB.

I tillegg har alle over 65 år fått tilbud om time for vaksinasjon, opplyser Arnesen.

Enkelte bydeler har også startet å tilby 55-65-åringer en tredje dose.

45-åringer får tilbud

I Drammen får derimot alle fra 45 år og oppover nå tilbud om en boosterdose dersom det har gått fem måneder eller mer siden de fikk sin andre dose.

De vil få en SMS fra Drammen kommune med invitasjon til å ta oppfriskningsdose før jul, opplyser kommunen på sine nettsider.

I Oslo er det foreløpig uklart når denne aldersgruppen kan forvente å få tilbudet.

– Det avhenger av størrelsen på vaksineleveransene fra Folkehelseinstituttet fremover, sier Arnesen, som påpeker at det nå jobbes med å skalere opp for å kunne håndtere større volumer fremover.

– Etter nyttår vil Oslo kommune kunne sette mer enn 50.000 vaksinedoser per uke, sier hun.

To av tre over 65

Det er først og fremst de eldste aldersgruppene som har fått en tredje dose. I alt har 62 prosent av alle som er 65 år og eldre, nesten to av tre, fått en oppfriskningsdose, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste ukerapport.

Helsearbeidere er også en prioritert gruppe. I primærhelsetjenesten har 22 prosent nå fått en oppfriskningsdose, mens andelen er 30 prosent i spesialisthelsetjenesten.

Powered by Labrador CMS