Rikshospitalet i Oslo.Foto: Frederik Ringnes / NTB
18-åring døde av smittsom hjernehinnebetennelse – ungdommer bes ta kontakt ved symptomer
En 18 år gammel mann fra Bærum døde etter å ha fått smittsom hjernehinnebetennelse. Nå går Rikshospitalet ut med en kraftig advarsel til ungdommer. Oslo kommune har i samråd med FHI besluttet å tilby forebyggende behandling til den utsatte gruppen.
– Vi har hatt innlagt en 18 år gammel mann med en svært alvorlig og sjelden type hjernehinnebetennelse, som anses som smittsom, og han døde i dag. Han har vært på reise med flere ungdommer i Europa, opplyste seksjonsleder Ingvild Nordøy ved Oslo universitetssykehus på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.
Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse er blant annet feber, hodepine, kvalme, oppkast og diaré. Nordøy understreker at dersom man har opplevd disse symptomene, bør man ta kontakt med lege.
Svært sjelden i Norge
Ungdommer blir allerede oppfordret til å vaksinere seg mot sykdommen inn mot russetiden.
18-åringen døde av en type betennelse som er svært sjelden i Norge, men som er mer vanlig lenger sør i Europa. Derfor må ungdommer være særlig oppmerksomme på den ved gruppereiser, understreker Nordøy.
Annonse
Har høy dødelighet
Det dreier seg om meningokokk type B. Det er en bakterie som både gir hjernehinnebetennelse, men også sepsis – altså blodforgiftning. Den har høy dødelighet, og det går ofte dårlig med dem som overlever.
Rundt 10 prosent av ungdommer i Norge har mikroben i halsen, men den er sjeldent invasiv, ifølge Nordøy. Dette betyr at den sjelden skaper problemer. I Norge var sist man registrerte denne typen hjernehinnebetennelse tilbake i 2014.
Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse:
De første tegnene er ofte vage og kan likne influensaliknende sykdom. Typiske symptomer kan være:
Oslo kommune opplyser på sine hjemmesider sent samme ettermiddag at det i samråd med Folkehelseinstituttet (FHI) er besluttet at alle ungdommer som var på reise til den greske øya Ios i uke 30 i forbindelse med russetur skal tilbys forebyggende behandling i form av en antibiotikatablett.
Kommunen oppfordrer dem dette gjelder til å ringe legevakten for å få utdelt antibiotika.
«Det er noe pågang til legevaktsentralen, men vi hjelper deg så snart vi kan», heter det videre.
– Dette gjelder primært ungdommer som har festet og vært tett på den smittede, som for eksempel delt flasker, drukket fra samme glass og kyssing/klining. Årsaken kan være lite søvn og mye fest som fører til nedsatt immunforsvar. Dersom du fortsatt er usikker og trenger råd, anbefaler vi at du tar kontakt med helsepersonell uansett, uttaler kommuneoverlege i Oslo, Miert Skjoldborg Lindboe.