Bedriftssykepleier Kari Gaarder Osnes har nettopp tatt en rutinemessig covid-19 hals- og nesetest av helsefagarbeider Fartun Osman i den provisoriske koronatest brakka på Diakonhjemmet i Oslo.

Helsedirektoratet vil samle 10.000 korona-spyttprøver i Oslo og Viken

Helsedirektoratet vil gjennomføre en ny undersøkelse av om spyttprøver kan være egnet til å påvise koronasmitte. 10.000 personer i Oslo og Viken skal delta i undersøkelsen.

Publisert

Ifølge VG vil Helsedirektoratet, i samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI), Oslo universitetssykehus, Fürst Medisinske Laboratorium og Oslo kommune gå i gang med undersøkelsen i september. Svarene håper de er klare i oktober.

Det skjer etter at en undersøkelse gjort i Oslo i juni viste at spyttprøvene ga samme svar som nese- og halsprøvene. Det var imidlertid bare elleve positive prøver i tallmaterialet.

I den nye undersøkelsen, som skal gjøres i Oslo og Viken, skal det samles inn 10.000 spyttprøver for å se om de viser samme resultat som den testen som nå brukes.

— Kan gjøre det mulig å teste flere

Det skisseres tre måter spyttprøvene kan gjennomføres på: Enten ved oppmøte på tested, ved at pårørende henter testutstyr og leverer prøven til teststed eller at helsepersonell rykker ut til personen som skal testes.

Prosjektleder Trude Andreassen i Helsedirektoratet mener undersøkelsen bør gjennomføres før FHI kommer med anbefalinger om å eventuelt innføre spytt som prøvemateriale.

– Spyttprøver vil gjøre det mulig å teste langt flere med mindre bruk av smittevernutstyr og helsepersonell. Det er veldig sannsynlig at det blir innført, men det er en politisk beslutning som ikke jeg skal ta, sier Andreassen

Powered by Labrador CMS