To av tre osloborgere har skaffet seg munnbind. Men de fleste mener dette burde være gratis.

Osloborgere langt mer opptatt av munnbind enn nordmenn ellers

Annenhver nordmann har kjøpt munnbind. Mens to av tre osloborgere har gjort det. De fleste mener det bør være gratis.

Publisert

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 1.490 nordmenn om de har kjøpt munnbind i løpet av koronaepidemien. I tillegg er det spurt om de har prøvd eller brukt munnbind, samt om det bør gis gratis munnbind til folk med dårlig råd.

Annenhver nordmann (51 prosent) har kjøpt munnbind i løpet av koronaepidemien. Kvinner har kjøpt munnbind i større grad enn menn, hvor henholdsvis seks av ti kvinner (58 prosent) sier ja til dette mot omtrent fire av ti menn (44 prosent).

I Oslo har hele to av tre har gått til innkjøp av munnbind (65 prosent).

Fremmed opplevelse

Myndighetene varslet i midten av august at det anbefales bruk av munnbind på fulle busser og tog i Oslo. Anbefalingen gjelder foreløpig kun i august, men Folkehelseinstituttet mener det er grunn til å beholde anbefalingen en stund til.

– Det er interessante erfaringer fra de andre landene, for eksempel fra Danmark som har innført obligatorisk bruk av munnbind på offentlig transport, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet.

– Vi kan vi konkludere med at en betydelig del av Norge har fått prøvd seg, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Bør bli gratis

Hele åtte av ti nordmenn (78 prosent) synes at regjeringen skal gi gratis munnbind til folk med dårlig råd.

I alle aldre er det et solid flertall som mener dette, fra 76 prosent blant de under 30 år til 82 prosent blant de over 60 år. De som står utenfor arbeidslivet mener dette i noe større grad.

Powered by Labrador CMS