Biter av en bit av taket. Rivingen er i gang. Foto: Atle Enersen

Født 1951 - død 2017: RIP, og takk for alt, Jordal Amfi

— Stavangers nye ishall vil se ut som en garasje i forhold til nye Jordal Amfi, erklærte byrådsleder Raymond Johansen rett før rivingen av gamle Jordal Amfi.

Mange møtte frem for å se starten på slutten av Jordal Amfi i går. Med byrådsleder Raymond Johansen bak spakene tok den fossilfrie gravemaskinen sitt første jafs av hustaket.

I 65 år har ishockeyspillere slitt isen på Jordal Amfi. Det som før var et moderne idrettsbygg har blitt utdatert og skal rives i løpet av de neste seks ukene. Til sesongen 2018 skal en ny ishall stå klar for hovedstadens hockeymiljø.

Byråd Geir Lippestad syntes det var litt spesielt å markere rivingen av Jordal amfi sammen med folk som opplevde byggingen i 1951. Foto: Nafisa Zaheer

I går ble litt av inngangspartiet revet foran mange oppmøtte tilskuere og ishockeyfans.

— Jeg synes det er kjempefint å være her i dag. Det er mange her som opplevde byggingen av hallen til OL i 1952, og da blir det spesielt når hallen rives, sier ansvarlig byråd for næring og eierskap Geir Lippestad, som møtte opp for å holde tale og ta farvel med amfiet.

Skal spille på Furuset

Vålerengas A-lag i hockey skal spille sine kamper i flerbrukshallen på Furuset Forum mens det nye amfiet på Jordal bygges.

Det har vært en diskusjon om hvilken hall som skal benyttes, og hvor det er plass til flest tilskuere.

— Plass til 500 flere tilskuere

Erik Stensson har stilt opp som frivillig på Hockeykamper i 15 år, og har bl.a. hatt ansvaret for å passe på utvisninger og at tiden blir fulgt i kampene.

— Vi kommer til å benytte oss av hallen på Furuset i halvannen sesong. Vi er glade for å kunne bruke den fordi den har plass til 500 flere tilskuere enn vi eventuelt ville hatt på Manglerud, forklarer Stensson.

To ihuga patrioter: Frivillig i sekretariatet Erik Stensson (t.v) og oppsynsmann Knut-Helge Strømsnes (t.h). Foto: Nafisa Zaheer

— De lavere divisjonene som spiller i hallen har ikke de samme kravene når det gjelder kameraovervåkning osv., så nå får de pusset opp hallen sin en del ettersom A-laget skal spille der, legger han til.

Stensson forteller at den nye hallen vil bli toppmoderne, og bruke 1/3 av energien den gamle hallen brukte. I tillegg vil byggeplassen være fossilfri, så naboene vil slippe diesellukt.

— På høy tid, men vemodig

Mange har benyttet seg av muligheten til å sikre seg minner fra amfiet i form av pleksiglass, stolseter og mursteiner. Da den siste kampen ble spilt var det mange som felte tårer. Mye spenning, sorg og latter har utspilt seg i denne hallen.

Barn på skøyter på Jordal Amfi, desember 1959. Foto: Ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Baneformann og oppsynsmann Knut-Helge Strømsnes har bodd på Jordal siden 1969 og er ihuga patriot.

— Det er på høy tid at anlegget blir byttet ut, men jeg må innrømme at det er vemodig. Jeg er egentlig pensjonist, men tilbringer en del tid her likevel. Når amfiet ble bygget var det den første kunstishallen i Norden, sier Strømsnes.

— Amfiet kom hit nesten før skøytene, legger han til lattermildt.

Grønt tak med solcellepanel

Det nye amfiet skal ha gress og solcellepanel på taket, og for å bevare noe av sjarmen fra det gamle anlegget er flere av arkitekturgrepene blitt videreført i det nye.

Arkitekten heter Hille Melbye, og byggherrene er Kultur- og idrettsbygg Oslo KF. Det gamle amfiet som nå skal rives ble regulert og tegnet av arkitekt Frode Rinnan, som hadde hovedansvaret for mange store utbygginger i Oslo. Han tegnet også Frognerbadet og Njårdhallen.

"Banjo-Kari" lagde god stemning

Til stede for anledningen var «Banjo-Kari» Simonsen, som lagde god stemning med sang og musikk.

"Banjo-Kari" sang og spilte, naturlig nok, banjo. Foto: Nafisa Zaheer

Det var tydelig at folket som vasset gjennom vanndammene for å ta farvel med Oslos store stolthet satte stor pris på hennes bidrag.

Etter rivningen av inngangspartiet kunne folk få seg litt varm suppe og dele gode minner med hverandre. Kjærligheten til klubben og amfiet var å spore overalt.

På vegne av Oslo takket byrådsleder Raymond Johansen "for all gleden, for øyeblikkene, sorgen, skodda og for plastsmak i ræva". Foto: Susanne Skaug

— Kommer til å se ut som en garasje

— Det har vært vidunderlig for våre kollegaer i Stavanger å få en ny ishall. Men det kommer til å se ut som en garasje i forhold til det bygget vi skal ha opp, påsto byråd Raymond Johansen under rivningen i går.

Videre benyttet han anledningen til å takke Jordal Amfi på vegne av hele Oslo for "all gleden, for øyeblikkene, sorgen, skodda og for plastsmak i ræva".

Amfiets tilskuere har sett mange fantastiske så vel som håpløse kamper. Her har foreldrene tatt med ungene sine og kamerater gått sammen. Louis Armstrong og David Bowie har holdt konserter her, men først og fremst har bygget blitt benyttet som landskamparena og hjemmebane for Vålerenga Ishockeylag.

Jordal Amfi er ved veis ende. Siste kamp er spilt, men om ikke lenge er det klart igjen, trolig bedre enn noensinne.

Powered by Labrador CMS