UKRAINER I OSLO

Maxym Kuznyetsov opptrer og holder konserter. Her på t-banen.
Maxym Kuznyetsov opptrer og holder konserter. Her på t-banen.

– Etter hvert begynte jeg å tenke – dette Norge og menneskene her ser ikke ut som Norge slik jeg har fått høre av vennene mine

Da jeg kom til Norge var det ett spørsmål jeg stadig fikk av venner som hadde besøkt landet før: Hva liker du med Norge? Folk er kalde, de har en annen mentalitet og været er også forferdelig.

Hvis jeg sier at disse samtalene ikke plaget meg, ville jeg lyve. Når du befinner deg i et land som du bare har hørt om, uten eiendeler, med lite penger og uten anelse om hvor du skal dra, så får slike ord dobbel eller trippel effekt. På en eller annen måte begynte jeg å akseptere mine venners ideer. De hadde jo vært i Norge så mange ganger: Sannsynligvis visste de hvordan det var her.

Men da jeg kom til Råde flyktningleir begynte jeg så smått å gjøre meg opp mine egne tanker om Norge og folket som bor her. Jeg har tidligere fortalt hvordan det var for meg og min kone der.

Men her er noen få ord til de av dere som ikke leste dette: De ansatte var hyggelige og alltid klare til å hjelpe til. Min kone og jeg organiserte meditasjonskurs for flyktningene i leiren. Og de ansatte støttet opp om initiativet vårt.

Også i Oslo er folk hyggelige

Etter oppholdet i Råde flyktningleir, ble vi sendt til Flå. Også der var de ansatte hyggelige. Vi merket ingen kjølige holdninger.

Så jeg begynte å tenke: Dette Norge med disse menneskene ser ikke ut som Norge slik jeg har blitt fortalt av vennene mine.

Etter hvert flyttet vi til Oslo, og vi møter stadig på hyggelige mennesker. Hvis jeg gikk lengre ned under overflaten og gransket nøyere etter, ville jeg sikkert finne ting jeg ikke liker. Men skal jeg kaste bort tiden min på det? Spesielt når jeg vet at jeg ikke er perfekt selv. Denne måten å tenke på hjelper meg ikke på veien mot målene mine.

Jeg leter ikke etter feil

En av de siste tingene jeg har oppnådd er å få rektoren min og andre med ansvar på skolen min på Ellingsrud til å støtte ideen om meditasjonstimer hver morgen før norsktimene våre. Ganske mange deltar nå på disse meditasjonene. Noe som ikke ville vært mulig hvis jeg selv og lærerne mine var på jakt etter hverandres feil. Å ha øynene åpne for vakre ting er allerede vakkert i seg selv.

For lenge siden stilte en viktig person i livet mitt spørsmålet: «Hva er forskjellen på bier og fluer?». Jeg klarte ikke svare. Etter en stund sa personen: «Bier leter etter nektar, mens fluer leter etter dritt».

Nordmenn er fantastisk

Det spiller ingen rolle hvilket land du bor i – Norge, Ukraina, USA eller Australia. Det som virkelig betyr noe, er det vi retter oppmerksomheten mot. Ærlig talt, vi er ikke perfekte. Det fins ikke noe perfekt sted på denne planeten. Det er alltid noe galt å finne i oppførselen vår. Og hvis vi ønsker å lete etter dette, vil vi lett kunne finne det.

Men vi kan også ønske å lete etter gode ting, etter nektar. Spørsmålet er om vi velger å være som bier eller fluer.

Norge er fantastisk! Nordmenn er fantastiske! Og det er jeg ganske sikker på.

Powered by Labrador CMS