UKRAINER I OSLO

Maxym Kuznyetsov holder seg i nærheten av Bogstadvannet når temperaturen kryper opp på gradestokken.

– Du ser bra ut og snakker engelsk. Da vil alt ordne seg for deg her i Norge, sa en eldre mann til meg

Hva om jeg så annerledes ut? Hva da? Ville det bety at ting ville gå dårligere for meg? Er det sånn ting fungerer i Oslo og Norge?

Publisert

Hva gjør oslofolk når det er 30 varmegrader ute? Da oppsøker de byens strender, og jeg er ikke noe unntak. Men jeg gjør det på min måte.

Maxym Kuznyetsov

Maxym er poet og musiker. Han bor på Holmen. I alle sosiale medier står han oppført som Freddy Marx. Her i VårtOslo vil han dele sine erfaringer om det å være ukrainsk flyktning i Oslo og Norge.

«Du ser bra ut og snakker engelsk. Da vil alt ordne seg for deg her», sa en eldre mann til meg mens jeg serverte han en is. Ja, det er det jeg gjør på stranda innimellom. Et eldre ektepar ropte på meg mens jeg solgte is, og ba meg finne et par iskrem til dem. Vi begynte å snakke sammen, og snart kjente de historien min om hvorfor jeg er i Norge.

Jeg så på dem at de gjerne ville støtte meg på en eller annen måte. Jeg solgte iskremen og gikk videre til nye kunder.

Slik tilbringer lykkelige oslofolk tiden sin i varmen. Her fra Sognsvann.

Handler det om utseendet?

«Du ser bra ut. Så alt bør gå bra for deg her»! Ordene fortsatte å kværne rundt i tankene mine et par minutter. Men hva om jeg så annerledes ut? Hva da? Ville det bety at ting ville gå dårligere for meg? Er det sånn ting fungerer? Er det som er filosofien?

Under togturen på veien hjem fortsatte ideene å spinne rundt i hodet mitt. Da toget ankom Nationaltheatret stasjon, kunne jeg se masse mennesker på plattformen: Kjekke karer og godt utseende damer. De smilte, fleipet og koste seg. Det virket som de var glade. Men hva om noen av dem så annerledes ut? Ville det fortsatt gå bra for dem da?

Gjelder ikke bare flyktninger

Spørsmålet handler ikke bare om flyktninger. Det handler ikke bare om Oslo eller Norge. Det handler om alle menneskene på planeten vår. Jeg tror alle mennesker ønsker å være lykkelige og oppnå lykke.

Hvis ikke, hvorfor har menneskeheten oppsøkt lykken gjennom hele sin historie? Det fins ingen annen meningsfull hensikt med livet, noe vi ofte glemmer bort underveis.

Ekte lykke

Og lykken avhenger ikke av utseendet vårt, av eiendommen vår, av utseendet eller av passet. Alle disse tingene er bare falske markører som villeder oss. Ekte lykke baserer seg på sann åndelig kjærlighet og omsorg. Faktisk er ekte kjærlighet selve lykken.

Dagens tekst er filosofisk. Men jeg er ganske sikker på at det er viktig for oss. Hvis vi virkelig ønsker det og anstrenger oss for å oppnå ekte lykke, vil det gå bra. Ser deg neste gang!

Powered by Labrador CMS