Seien byr på eksplosiv moro, skrikende sneller og en smaksopplevelse på tallerkenen sammen med løk og poteter. Illustrasjonsfoto Egil Bøe

Planer om å fiske i Oslofjorden? Slik får du fisk i saltvann i sommer

Nærmere en million nordmenn prøver fiskelykken hver eneste sommer, og mange tar i en fiskestang for første gang. Skal du ta med ungene ut og fiske makrell? Eller drømmer du om selvfanget torsk på middagsbordet? Da kan denne guiden være noe for deg.

Hva trenger jeg av fiskeutstyr? Om du handler fiskeutstyr for første gang eller ikke vil legge for mye penger i nytt utstyr, er et fiskesett et godt utgangspunkt. Et ferdig sett bestående av ei fiskestang med en lengde på ni-ti fot, kastevekt opp til ca 40 gram og ei haspelsnelle i størrelse 4000 er godt allround-sett som kan brukes til de aller fleste utfordringene kyst-Norge byr på.

Snellene i fiskesettene kommer som regel med ferdig påspolet snøre, i de fleste tilfellene vanlig monofilament. Monofilament er vanlig fiskesene.

Hvor finner jeg fisken?

For å få fisk i saltvann bør utstyrsboksen din inneholde noen grunnleggende ting. Noen fiskelignende sluker, et par makrellhekler, og en pakke kroker er stort sett det man trenger. Om man vil utvide utstyrsboksen mer litt mer, er en pakke med gummi-jigger å anbefale, men ikke nødvendig.

En sildesluk kaster langt og kan brukes til mange fiskearter. Blidet viser en sildekonge. Foto: Skittfiske

“Ingen vet hvor haren hopper”, heter det i et gammelt ordtak. Under saltvannsfiske gjelder delvis det samme, men med litt kunnskap kan du likevel oppnå fiskelykke.

Hvordan fisker jeg makrell?

Makrellen er sommerfisken fremfor alle, og som regel får man flere makreller når stimen først er der. Som regel treffer man makrellen fra overflaten og noen meter nedover i vannlaget, og ofte ser man stimene svømme rundt på jakt etter reker, brisling og andre byttefisker. Makrellen har ingen mønster for hvor den dukker opp – man kan like gjerne finne den inne i havnebasseng og båthavner som langs svabergene og inne på sandstrendene.

Om man ikke kan se makrellen, må man lete etter den. Det er her du finner frem en makrellhekle og en sildesluk. Knyt den ene enden av makrellhekla til snøret fra stanga og hekt sildesluken i svivelen i motsatt ende. Sildesluken har flere oppgaver – både som attraktor, kastevekt og byttedyr.

Store makreller som denne (1510 gram) overvintrer gjerne i norske fjorder. De oppholder seg gjerne i eller rundt overflaten. Foto: Espen Krohg

Start med å kaste så langt du kan og sveiv rykkvis inn i overflaten. Får du ingenting her, kaster du igjen. Denne gangen begynner du å telle når opphenget treffer vannet. Når du har telt til fem, begynner du å sveive. Er det ingenting som skjer, teller du til ti ved neste kast. Det kan lønne seg å kaste i vifteform for å dekke et så stort område som mulig.

Får du ikke makrell på denne metoden, er det bare to som så gjelder. Å sette seg ned, nyte finværet og vente en stund – eller å bytte plass. Før eller siden treffer du makrellstimen. Husk i hvert fall på en ting – du klarer ikke sveive sluken fra en sulten makrell!

Hvordan fisker jeg sei?

Seien finner du gjerne i vannlaget under makrellen – ofte midt i vannet og ned til bunnen. Den følger byttefiskstimene hvor enn de går, og kan selvfølgelig påtreffes i overflata også. Det sikreste er som regel å fiske noe dypere. En huskeregel er at får du makrell, fisker du for grunt og sluken må synke mer.

Fisk etter seien på samme måte som etter makrellen. Makrellhekle med sildesluk i enden som fiskes rykkvis inn gjennom vannlagene er en effektiv måte å lete etter seien på. Seien liker fart, og mange ganger er fart det som også skal til.

Hvordan fisker jeg lyr?

Lyren er en bakholdsjeger, og befinner seg langs bunnen og inntil skrenter og fjellvegger. Ofte treffer man den helt inntil land, på jakt etter det som skulle svømme forbi, kanskje til og med sluken din?

Kjærlighetsforholdet mellom lyren og gummi-jigger er sterkt, heftig og helt magisk. Foto: Lasse Bøe

Med sine store øyne, er det den ser lyrens store jaktinstinkt. Sildesluker og særlig gummi-jigger er lyrmat.

Kjærlighetsforholdet mellom lyren og gummi-jigger er sterkt, heftig og helt magisk. Foto: Lasse Bøe

Kast ut, og la sluken eller jiggen gå til bunns. Dra stanga til deg som i et tilslag og sveiv inn slakken. Dra stanga til deg igjen og sveiv inn slakken. På denne måten fisker man i en trappetrinnsform oppover i vannlaget og blir fort lagt merke til av lyren.

En klassisk lyrplass er svaberg som stuper bratt ned i vannet. Lyren står gjerne helt inntil fjellveggen, og bare venter på en forførerisk jigg eller sluk. På plasser som dette trenger man ikke kaste langt. La jiggen eller sluken synke til bunnen og fisk rykkvis oppover i vannlagene til hugget kommer. Gjenta prosedyren.

Hvordan fisker jeg torsk?

Torsken er en typisk bunnfisk, selv om den også kan jage høyere i vannet. Den har en forkjærlighet for krabber og står ofte med hodet ned i tanga og snoker rundt etter krabber. Det er også nær bunnen du bør fiske etter torsken.

Også torsken liker gummi-jigger, men tar gjerne en sildesluk også. Kast ut og la sluken eller jiggen synke til bunnen. Dra stanga til deg og la sluken eller jiggen dunke i bunnen før du sveiver inn slakken. Gjenta denne prosedyren, og ofte tar torsken sluken eller jiggen idet den synker. Ved neste drag i stanga føles det ut som om du sitter i bunnen, men er du heldig, har torsken funnet det du har fisket med.

Tone Bøe med flott torsk, tatt på jigg nær bunnen. Foto: Egil Bøe

Torsken kan gå forbausende grunt, og tidlig om morgenen kan du finne den helt inne i fjæresteinene. Her leter den etter krabber og småfisk, og ofte legger man først merke til den når det står med hodet nedi bunnen og vender den hvite buken til. Det gjelder å ha øynene med seg.

Skitt fiske!

Denne teksten er tidligere publisert i Fiskeavisen.

Powered by Labrador CMS