Da skumringen senket seg over Torshovparken var et litt spesielt kinopublikum på plass. Foto: Bjørnar Morønning
Hundekino i Torshovparken samlet inn penger til veterinærhjelp for rusmisbrukeres kjæledyr
Firbente må fra tid til annen få veterinærhjelp. Men den hjelpen er for dyr for mange rusmisbrukere og vanskeligstilte. Veterinær Caroline Holtet på Grünerløkka bestemte seg for å gjøre noe. Hun satte opp et hjelpefond, og fikk med seg skaperne av filmen "Røverdatter".
Det var et spesielt kinopublikum som satt i skråningen nedenfor toppen av Torshovparken og så på film. Folk hadde med seg pledd, og satt med litt avstand til naboen. De aller fleste hadde tatt med seg minst en firbeint venn på kinoen. Med tanke på at nesten halvparten av publikum var hunder, var det veldig stille i skråningen.
Da en kjølig kveld gikk over til å bli kald, var det noen i publikum som søkte hjemover. Vi observerte mennesker som ønsket å gå, og hunder som så gjerne skulle ha blitt i parken. Kanskje for få med seg slutten av filmen Røverdatter.
— Vi bak filmen Røverdatter ønsker å bidra til "AniCura Caroline Holtets fond for veterinærbehandling til dyr av rusmisbrukere og vanskeligstilte". Vi synes Caroline Holtets arbeid er så viktig, sier Karianne Berge i Indiefilm.
— Det er flere grunner til at jeg ønsker å bidra til Carolines fond. Jeg hadde vel egentlig ikke reflektert så mye over rusmisbrukere og hunder. Ikke før jeg ble konfrontert med det mens vi lagde denne filmen, sier filmregissør Sofia Haugan.
Annonse
Sofia Haugen mener at hunden ofte er den eneste fortrolige for rusmisbrukere. Mennesket trenger hunden, og hunden trenger mennesket. Derfor er det nesten umulig å behandle rusmisbrukeren uten å ta hensyn til kjæledyret også.
— Viser stor omsorg for hundene sine
— Det er ingen menneskerett å ha hund. Men livet er uforutsigbart, og når en har et dyr, så må dyret tas godt vare på. Jeg ser jo hvilken omsorg rusmisbrukere på gata har for hundene sine. Hundene er velfødde og veloppdragne. Skulle det imidlertid oppstå et problem med hunden, så har ikke disse menneskene midler til å oppsøke veterinær. Det er mye som kan skje med en hund på gata. Et bitt, et sår eller en labb i en rulletrapp. Det eneste veterinæren kan by på da er en avliving på statens regning, forteller Haugan.
Sofia Haugan og faren Kjell Magne forteller i dokumentaren Røverdatter om deres felles kamp for å få Kjell Magne rusfri. Sentralt i denne kampen befinner det seg høyt elskede hunder. Regissør Sofia og Kjell Magne har et stort hjerte for hunder av rusmisbrukere. De vet hvor høyt de elskes og hvor mye verdi de har for disse menneskene. De vet også hvor vanskelig det er å ha råd til veterinærbehandling, oppfølging og riktig fór.
140 hunder kom for å få hjelp på åpen dag
Caroline Holtet er veterinær og daglig leder hos AniCura på Grünerløkka. Hun har arrangert åpen dag for vanskeligstiltes kjæledyr i tre år nå. I november 2017 møtte det opp 100 eiere med til sammen 140 dyr for å få hjelp. Av dette var det 100 hunder.
— På denne dagen var det mye veterinærhjelp til kloklipp og vaksiner. Mange av disse dyrene trengte imidlertid oppfølging over tid, sier Holtet
Veterinær Holtet opprettet en spleisekonto for å kunne tilby etterbehandling, om dyrene trengte det. Hun fikk inn 90. 000 kroner og hennes arbeidsgiver, AniCura, satte inn et tilsvarende beløp. Pengene ble satt i et fond som fram til nå har betalt for veterinærbehandling av alle de som var på åpen dag, og nye tilfeller som har kommet inn.
Avliving er ofte eneste tilbud
— Fondspenger går også til akutte skader på dyrene til vanskeligstilte eiere. Å ha et dyr, er ikke billig. Men eierens livskvalitet er sterkt avhengig av dyret. Gratis legehjelp finnes for mennesker, men ikke for menneskets beste venn. Ved en skade er ofte avliving det eneste som tilbys, sier Holtet
Siden Carolines fond nå er tomt, ønsket hun og filmskaperne å lage et event for en ny innsamling. De fikk i stand en utehundekino i Torshovparken fredag 4.mai. Før filmen var det et lite arrangement på scenen, og alle ble oppfordret til å bidra i spleiseprosjektet.
—Filmen er gratis, men vi håper at så mange som mulig kan gi noen kroner til fondet, sier Caroline Holtet.