Nesten sikre på at koronasmitten vil øke mer: — Det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, sier Line Vold i FHI.
Nesten sikre på at koronasmitten vil øke mer: — Det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, sier Line Vold i FHI.

FHI-tall: Omikron står for nær 74 prosent av all koronasmitte i Oslo

Nær tre av fire positive koronatester i Oslo er nå omikron viser de siste tallene fra Folkehelseinstituttet (FHI). FHI forventer en stor bølge med smitte de nærmeste ukene.

Publisert

— Det viktigste nå er at uvaksinerte beskytter seg ved å ta første vaksinedose, og at alle som har tatt andre vaksinedose for mer enn 20 uker siden tar oppfriskningsdose, sier FHIs avdelingsdirektør Line Vold i en pressemelding.

Omikron-varianten dominerte i uke 52 i alle fylker bortsett fra Agder. Troms og Finnmark lå på en andel på 88,9 prosent, Nordland på 87 prosent, Viken hadde en andel omikrontilfeller på 74 prosent, Oslo lå rett etter på 73,6 prosent.

— Høy smittespredning er lik høye omikrontall

Lavest andel hadde Agder, som lå på 47,9 prosent. FHI har ikke brutt tallene ned på kommunenivå.

Andelen for Nordland, Troms og Finnmark er basert på små tall og må tolkes med forsiktighet.

— Vi ser at områder med høy smittespredning også har en høy andel av omikron-varianten, men ellers er det nok mye tilfeldigheter som styrer hvor stor andel av varianten som finnes i de ulike fylkene, sier Line Vold.

— Har vært betydelig mindre testing

— Tallene viser en liten økning av omikronvarianten gjennom julen, men det er vanskelig å vite hvorvidt disse tallene gjenspeiler den faktiske situasjonen de siste par ukene, sier avdelingsdirektøren.

Når skoler gjenåpnes, folk er tilbake på jobb etter juleferie og mobiliteten i samfunnet øker, vil også smitten øke, mener Folkehelseinstituttet.

— Det har imidlertid vært betydelig mindre testing enn ellers, og vi vil trolig få et riktigere bilde av smitteutviklingen nå når hverdagen igjen er i gang for de fleste, sier Vold.

Powered by Labrador CMS