Til nå har folk blant annet kunnet koronateste seg ved denne bobilen på Grønland torg. Neste uke settes det også inn vaksinebusser i Oslo.

Neste uke settes det inn vaksinebusser: Nær 77.000 i Oslo er fortsatt ikke fullvaksinert

Nær 77.000 personer er fortsatt ikke fullvaksinert mot korona i Oslo. Aller flest uvaksinerte er det blant unge voksne, viser nye tall. Neste uke settes det inn tre vaksinebusser for å nå oslofolk som fortsatt er uvaksinert.

Publisert

I Oslo er fortsatt en svært høy andel av unge voksne i aldersguppen 18 til 44 år enten uvaksinert eller har kun fått en dose mot korona.

Til sammen er det dermed 55.581 personer i denne aldersguppen som ikke er fullvaksinert, viser den siste koronarapporten fra helseetaten.

Dette utgjør 15 prosent av den absolutt største aldersgruppen i hovedstaden. Oslo er en by med relativt ung befolkning, og til sammen er det nær 300.000 innbyggere mellom 18 og 44 år.

— Flere tiltak for å nå uvaksinerte

Samtidig har det hele tiden under koronapandemien vært et uttalt mål fra nasjonale helsemyndigheter at vaksinasjonsgraden bør nå 90 prosent.

Tallene (per 17. november 2021) viser at den største gruppen uvaksinerte i Oslo er unge voksne mellom 18 og 44 år.

— Det kan være mange forskjellige årsaker til at personer velger å avvente å ta første eller andre vaksinedose, sier leder av helseetatens vaksineprogram, Miert Skjoldborg Lindboe.

— For eksempel er noen tydelige på at de ikke ønsker å ta vaksinen, noen vil avvente grunnet graviditet, noen har fått vaksine i utlandet som ikke er registrert i norske registre, sier han.

Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker at folk som tidligere har fått påvist korona kun skal ha en vaksinedose. Ut fra helseetatens tall er det er grunn til å tro at mellom 20.000 og 30.000 i aldergruppen 18 til 44 år i Oslo har vært smittet av korona.

— En rekke tiltak er iverksatt for å nå ut til enda flere av de uvaksinerte, og dem som foreløpig kun har tatt én dose. Eksempelvis har bydelene hatt vaksinasjons- og informasjonstilbud på forskjellige lokasjoner utenfor vaksinesentrene, og også fokusert på å nå ut med relevant informasjon til ulike deler av denne målgruppen, sier Miert Skjoldborg Lindboe.

Flest uvaksinerte fra enkelte østeuropeiske land

Helseetaten opplyser at det fra neste uke vil rulles ut tre vaksinebusser som skal gjøre vaksinasjonstilbudet enda mer synlig og tilgjengelig i bybildet.

— Det er gjennomført dialogmøter på forskjellige språk, utarbeidet språktilpasset informasjon i mange forskjellige kanaler, det er muligheter for å få svart ut spørsmål på eget språk via tolk, sier lederen for vaksineprogrammet i helseetaten.

Søylene viser andelen vaksinerte, delvaksinerte og uvaksinerte bydel for bydel per 17. november 2021.

FHI-tall viser at den største andelen uvaksinerte i Oslo er innbyggere født i enkelte østeuropeiske land, mens andelen vaksinerte er høyest blant innbyggere født i Norge.

Blant bydelene topper Søndre Nordstrand statistikken over antall uvaksinerte. Her er det 17 prosent av innbyggerne som ikke er vaksinert, og fire prosent som er delvaksinert. Det betyr at 79 prosent av befolkningen i Søndre Nordstrand er fullvaksinert.

På de fire neste plassene følger bydelene i Groruddalen - Bjerke, Stovner, Grorud og Alna. I Groruddalen er 14 til 15 prosent av innbyggerne registrert som uvaksinert.

Det er i Søndre Nordstrand og groruddalsbydelene det under hele koronapandemien har vært høyest smittetall. Per 17. november hadde 15,7 prosent av befolkningen i bydel Stovner blitt registrert med koronasmitte.

— Vi har høy vaksinegrad i Oslo

Lavest andel uvaksinerte er det i bydelene Nordre og Vestre Aker. Helseetatens tall viser at det i begge bydeler er åtte prosent uvaksinerte per 14. november.

— Dess større andel av befolkningen som er vaksinert, dess bedre står vi rustet mot både smittespredning, sykehusinnleggelser og alvorlige følger av Covid-19. Folkehelseinstiuttet håper derfor at så mange som mulig tar imot tilbudet om vaksinasjon, sier avdelingsdirektør i FHI Hilde Kløvstad.

FHI tar forbehold om at det i vaksinestatistikken må tas høyde for at utenlandsfødte personer kan ha fått vaksine i utlandet. Det samme påpeker helseetaten i svaret til VårtOslo.

— Oslo kommune jobber aktivt med å tilrettelegge for at innbyggerne kan ta et informert valg, men respekterer også valget til dem som takker nei. I Oslo har vi en høy vaksinegrad. Andel ferdigvaksinerte over 18 år ligger på over 87 prosent per dags dato, sier leder av vaksineprogrammet, Miert Skjoldborg Lindboe .

Powered by Labrador CMS