Fernanda Nissen skole barnekor har lagt korøvelsen utendørs i sola. En stor park i Nydalen vil kunne brukes daglig av skolens elever. Foto: Márcia Vagos
Fernanda Nissens barnekor sang og danset for en stor park i Nydalen
Klokka tikker mot en avgjørelse om park eller høyblokker i Sandakerveien 113-119 i Nydalen. Eiendomsutvikler Avantor vil bygge igjen parkeringsplassen med blokker og næringsbygg. Beboerne og lokalpolitikere vil mye heller ha et grøntområde.
Det er kamp om den 17 mål store tomta i Sandakerveien 113-119. På den ene siden står eiendomsutvikler Avantor, som ønsker å bygge ut tomta med ca 450 boliger, fordelt på bygg fra fem til 13 etasjer, samt nærings- og undervisningslokaler.
På den andre siden står lokalbefolkningen, som har organisert seg gjennom Folkeaksjonen Ja til stor park i Nydalen. Bydelsutvalget i Nordre Aker støtter enstemmig forslaget til park på tomta, mens på Sagene har Høyre valgt å støtte Avantor. Resten av bydelsutvalget på Sagene er enige med Nordre Aker og med Folkeaksjonen Ja til stor park i Nydalen.
Skolen og barnehager mangler uteareal
De aller fleste barna i området sokner til Fernanda Nissen skole i Sandakerveien 112. Skolen, som sto ferdig i 2016, har 800 elever og et veldig lite uteareal. En park rett i nabolaget vil komme elevene og skole til gode, mener Folkeaksjonens Torger Kjeldstad
Annonse
Fernanda Nissens barnekor la onsdag sin korøvelse til det omstridte området på Storo. rundt 80 barn fra første til fjerde klasse stilte opp. De fikk vist sangglede og at de kunne bruke stemmene sine.
Med en park som trekkplaster
– Det er nå vi kan få reddet den siste muligheten til å lage et godt grøntområde her. Derfor er det viktig å stå på, sier Bente M. Larsen (Ap), leder av bydelsutvalget i Nordre Aker. Larsen orker ikke å tenke på noen annen løsning enn en park på tomta i framtida. En park som vil inspirere til uteaktiviteter både sommer og vinter.
– Et grøntområde er folkehelse i praksis, sa den engasjerte lederen av bydelsutvalget.
Både Larsen og Torger Kjelstad tror at en park, gjennom et bedre bomiljø og bedre trivsel, vil betale seg på sikt.
– Jeg ser for meg en park hvor det innbys til aktiviteter. En park med en liten scene. En park som vil gjøre hele området her mer attraktivt, både for beboere og for de som driver med næringsvirksomhet, sier beboer og mor Gosha Szewczyk.
I parkforslaget ligger det blant annet lekeplasser, utendørsscene, fotballbane og utendørs-sjakk.
Tomta brukes for tiden mest som parkeringsplass. Omregulering behandles nå i plan- og bygningsetaten, og innen 1. april sendes saken til byrådet, slik at de kan innstille på en beslutning i bystyret.
Avantor svarer
På spørsmål om hva Avantors forslag vil gi lokalsamfunnet i Nydalen, skriver prosjektdirektør Terje Løvold følgende:
«Avantor eier Sandakerveien 113-119, en tomt som i dag er regulert til et kontorbygg på rundt 50 000 kvadratmeter. Men det ønsker ikke Avantor å bygge. Derfor besluttet vi i forbindelse med revisjon av kommuneplanen for Oslo i 2015 å utarbeide vår egen visjon for videre utvikling av Nydalen- og Storo-området. Vi søkte om en omregulering fra kontor og industri, til bolig og kontor.
Bakgrunnen er blant annet kommunens ønsker om fortetting i knutepunkter og større andel av boliger i disse områdene. Et kontorbygg av den størrelsen vi kan bygge, vil gi mange arbeidsplasser til kommunen, men gir lite tilbake til lokalmiljøet. Ved å omregulere eiendommen slik vi foreslår, åpnes området for gjennomgang via mindre parker, torg og grøntakser.
Vi planlegger utadrettede virksomheter i deler av byggenes førsteetasjer og i samarbeid med OBOS, som eier trykkeritomta. Vi åpner på sikt også for en større sammenhengende park mellom de to eiendommene.
Park- og torgarealene kan tilpasses flere aktiviteter som er etterspurt i området, samtidig som de vil medvirke til en grønnere bydel totalt sett. Utover park og torgarealer vil prosjektet bidra med ca. 350-400 boliger og rundt 500-600 arbeidsplasser.
Etter vår vurdering vil dette prosjektet være et betydelig løft for lokalmiljøet sammenlignet med et kontorbygg på 50 000 kvadratmeter uten hverken parker, møteplasser eller gjennomfartsmuligheter».