Oslo by hedrer Liv Sæteren for hennes mangeårige innsats for et nytt og moderne hovedbibliotek. Andre prisvinnere er Iffit Qureshi, Julie Andem, Lise Nordahl, Fellesverkstedet og Sporveismuseet.
Den høythengende kulturprisen tildeles en person eller gruppe som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid. Prisen har vært delt ut siden 1966 og består av et diplom og 100 000 kr.
— Sæteren endret byen
Kulturpris for 2016 tildeles tidligere biblioteksjef Liv Sæteren. Gjennom sitt arbeid for å realisere et nytt og moderne hovedbibliotek, har hun bidratt til å endre Oslo permanent og styrke litteraturen, ifølge en pressemelding fra bystyrets sekretariat.
«Hennes utholdenhet og klippefaste tro på biblioteksaken gjør henne fortjent til Oslo bys kulturpris», mener forretningsutvalget i Oslo bystyre.
Annonse
Fem kunstnere vinner kunstprisen
I tillegg til kulturprisen tildeles fem kunstnerpriser til personer som har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv. Prisene ble opprettet i 1978 og består av et diplom og 50 000 kr. Mottakerne i 2016 er:
* Iffit Qureshi, fotojournalist. Hun har i mange år drevet Facebook-siden Humans of Oslo, et frivilligprosjekt som ble startet i august 2012. Qureshi har fotografert og gjennomført over 2000 intervjuer med forskjellige mennesker i byen. Hun viser frem Oslos mangfold og kultur på en jordnær og ærlig måte, ifølge juryen.
* Julie Andem, manusforfatter og regissør. Andem står bak den suksessrike dramaserien SKAM, som handler om livet til en rekke ungdommer på Hartvig Nissens skole i Oslo. Serien har vunnet flere priser, har høstet stor anerkjennelse internasjonalt, og trekker fans fra hele verden til Oslo for å se stedene i byen der serien utspiller seg.
* Lise Nordahl, koreograf og pedagog. Hun har et langvarige, imponerende, engasjerende og omfattende arbeid som danser, pedagog, koreograf, kunstnerisk initiativtaker og pioner innen moderne dans i Oslo og i Norge, ifølge juryen. Nordahl har markert seg som en av de mest interessante norske koreografene og krysser ofte grenser sammen med kunstnere innen andre disipliner.
* Fellesverkstedet. Kulturhuset har siden oppstarten i 2011 hatt som formål å tilby kunstnere og kreative mennesker tilgang til rimelige produksjonsfasiliteter. I løpet av få år har ildsjelene bak Fellesverkstedet maktet å tilby dette gjennom sitt pilotverksted i Urtegata og fra høsten av også i nye permanente lokaler i en gammel fabrikk i Seilduksgata på Grünerløkka. Det finnes ikke noe tilsvarende i Norge og knapt i Norden.
* Sporveismuseet. I Vognhall 5 på Majorstuen har Lokaltrafikkhistorisk forening tatt vare på Oslo og Akershus mangfoldige transporthistorie, til glede for byens innbyggere. Frivillighet, lokalhistorisk og teknisk kunnskap har i flere tiår vært bærebjelken for å kunne bygge opp en stor samling av trikker, busser, forstadsbanevogner og t-banevogner. Samlingen gir et unikt innblikk i designuttrykket for kollektivtrafikken de siste 100 år.