Hundrevis i Oslo-politiet tatt ut i streik, men fortsatt mekling i lønnsoppgjøret i Oslo kommune

Det er fredag morgen fremdeles mekling i lønnsoppgjøret i Oslo. Men det blir uansett utfall ikke streik fra morgenen av, sier mekleren. At Akademikerne og Unio går ut i streik, rammer på sin side Oslo-politiet

Publisert

Partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune kom ikke i mål før fristen gikk ut ved midnatt, men har fortsatt forhandlingene.

– Vi har holdt på gjennom hele natten. Det er samtaler, tautrekking og et arbeid for å lete etter løsninger, sier mekler Geir Engebretsen til Fagbladet.

Det er LO Kommune som sitter i mekling med Oslo kommune om oppgjøret for hovedstaden. 

De har varslet at 1894 medlemmer av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes landsforbund og Creo går ut i streik fredag, hvis det ikke blir enighet.

Han sier dette er en mekling hvor partene fortsatt har et ønske om å lete etter løsning uten streik.

– Det blir ikke streik i Oslo kommune i dag, det vil si: I alle fall ikke fra morgenen av. Så de som skal levere på skole og i barnehage: Det er «business as usual». Folk kan levere barna og forholde seg til tjenestene i Oslo kommune som normalt fredag morgen, sier Engebretsen.

Enighet mellom LO og YS

Hva gjelder streikefaren i staten, er LO og YS enige med staten og unngår dermed streik etter å ha meklet gjennom natten.

Det opplyser LO og YS i en pressemelding fredag morgen.

– Vi har fått gjennomslag for viktige elementer fra våre krav. Lønnsrammen endte på 5,2 prosent, som skal fordeles mellom et sentralt tillegg på 25 prosent og et lokalt tillegg på 75 prosent, sier YS Stat-leder Jens B. Jahren til Parat.

Forhandlingslederen fra LO, Egil André Aas sier dette har vært det vanskeligste oppgjøret i hans tid som LO Stat-leder.

– Måtte ta tunge valg

– Vi måtte ta noen tunge valg, men tilbakemeldingene fra medlemmer og tillitsvalgte før dette oppgjøret har vært at det viktigste er å komme tilbake til likelydende tariffavtaler, der forhandlinger skjer i samme rom, og alle statsansatte ivaretas, sier han.

LO Stat hadde i forkant varslet at de ville ta ut totalt 4200 ansatte dersom det ble streik. 

I første omgang ville 1097 ansatte i Oslo tas ut, blant annet ansatte ved Universitetet i Oslo og Oslo Met.

Rammer Oslo-politiet

Akademikerne og Unio går på sin side ut i streik etter at meklingen med staten ikke førte fram. Streiken rammer blant annet Oslo-politiet, flere departementer og høyskoler.

I Oslo politidistrikt er 230 personer tatt ut i streik fredag gjennom Akademikerne, mens to er tatt ut gjennom Unio. Akademikerne tar ut ytterligere 46 personer og Unio 80 personer i streik fra Oslo-politiet mandag dersom det ikke blir enighet innen den tid.

– Vi aksepterer ikke at staten overkjører våre medlemmer med tvang, sier forhandlingsleder Guro Lind for Unio Stat i en pressemelding.

– Vi streiker for å beholde en avtale som sikrer at utdanning gir uttelling på lønnsslippen, sier leder Kari Tønnessen Nordli i Akademikerne stat.

Disse blir tatt ut i streik:

Akademikerne:

* Arbeidstilsynet

* Finansdepartementet

* Kripos

* Landbruk- og matdepartementet

* Mattilsynet

* Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

* Oslo politidistrikt

* Samferdselsdepartementet

* Statens jernbanetilsyn

Unio:

* Sametinget

* Arbeidstilsynet

* Norges miljø- og biovitenskapeligen universitet

* Norges teknisk – naturvitenskapelige universitet

* Oslo politidistrikt

* Oslo Met

* Sørøst politidistrikt, Øst politidistrikt, Finnmark politidistrikt

* De samiske videregående skoler

Kilder: Unio og Akademikerne

Trappes opp på mandag

Akademikerne har i forkant varslet at de vil ta ut 1240 ansatte i store deler av staten, blant annet i politiet og flere departementer. Fra mandag vil antallet trappes opp med totalt 1930 ansatte ute i streik.

Unio har varslet at de vil ta ut et lite knippe i streik fredag med en kraftig utvidelse fra mandag – med 1600 medlemmer.

Riksmekler Mats Ruland sa torsdag til TV 2 at det kanskje er det vanskeligste statsoppgjøret han har ledet.

– I en tid med prisstiging og høye renter, må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til. Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS