Nå kan Per Egil Johansen, fra Fagforbundet Oslo, og alle som jobber mindre enn 20 prosent juble. Nå får langt flere enn før pensjon. Foto: Fagforbundet
Nå kan Per Egil Johansen, fra Fagforbundet Oslo, og alle som jobber mindre enn 20 prosent juble. Nå får langt flere enn før pensjon. Foto: Fagforbundet

Nå får personer i liten stilling pensjon. Utbetaling fra første krone i Oslo kommune

Fra 2021 får alle medarbeidere i Oslo kommune pensjon fra første krone. Det beslutter byrådet i dag.

Publisert

I dag tjener medarbeidere i Oslo kommune først pensjon når de har 20 prosent-stillinger eller høyere i Oslo kommune. Årsinntekten må dessuten være høyere enn 1G, tilsvarende ca. 100 000 kroner. Det samme gjelder i store deler av privat sektor. Oslo er et eget forhandlingsområde og har i motsetning til andre kommuner i det såkalte KS-området ikke hatt pensjon fra første krone.

– Folk skal ha en pensjon å leve av. Jeg er veldig glad for at vi kan gi lavlønte og deltidsmedarbeidere en bedre pensjonsordning. Dette handler om rettferdig og likebehandling. Pensjon fra første krone bør bli den nye normalen i norsk arbeidsliv, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Levning etter borgerlige

– At Oslo kommune tidligere ikke hadde pensjon fra første krone, er en levning etter det borgerlige byrådet. Pensjon fra første krone har vært et viktig krav fra fagbevegelsen, og at det nå innføres i Oslo komme er et resultat av godt fagligpolitisk samarbeid mellom fagbevegelsen og byrådet, sier byrådslederen.

Pensjon fra første krone er et av Fagforbundets hovedkrav til tariffoppgjøret i 2020. Leder av Kommuneansattes Hovedsammenslutning i Fagforbundet Oslo, Per Egil Johansen, er stolt over at de allerede har fått gjennomslag.

– Nå blir det pensjon fra første krone eller første arbeidede time. Det betyr at alle ansatte i kommunen oppfattes av pensjonsordningen og det vil ha stor betydning for alle som per nå ikke har vært tilsluttet ordningen. Dette er viktig for alle dem som arbeider under 20 prosent stilling. Vi snakker unge mennesker, vi snakker deltidsarbeidet og i all hovedsak kvinner, sier Per Egil Johansen.

Seier i retten

I forrige uke feiret de fagorganiserte en pensjonsseier i Rikslønnsnemnda, som avgjorde at sykehusansatte som jobber under 20 prosent, får rett til pensjonsopptjening. Dette var det store stridsspørsmålet under den tre uker lange sykehusstreiken i sommer.

Innføring av pensjon fra første krone inngår i en byrådssak om nye pensjonsvedtekter som byrådet avgir torsdag 14. november.

Powered by Labrador CMS