Mari Sanden går av som leder i Fagforbundet Oslo den 1. april. Foto: Jan Tore Skjelbek / Fagforbundet
Mari Sanden går av som leder i Fagforbundet Oslo den 1. april. Foto: Jan Tore Skjelbek / Fagforbundet

Mari Sanden, den sterke lederen av Fagforbundet i Oslo, går av

Publisert

Mari Sanden har vært Fagforbundet i Oslos ubestridte leder i en kvinnealder. Den 1. april går hun av og får mer tid til barnebarnet Loukas.

Sanden har utrettet mye som fagforeningsleder i Oslo, for eksempel for brannfolkene.

– De var noen skikkelig bråkmakere og var misfornøyde med alt. Yrkesgruppa hadde utrolig dårlige lønns- og avtalevilkår. Ved hvert tariffoppgjør satset de på at alle problemene skulle ordnes på en gang. Det gikk ikke. Jeg overtalte dem til å ta tiden til hjelp, ett steg om gangen, sier hun til Fagforbundets tillitsvalgtmagasin, Oss tillitsvalgte.

En stolt yrkesgruppe

Brannfolkene var en stolt yrkesgruppe, men de gikk etter hvert med på å få drahjelp fra fagforeningslederen i Oslo.

– Litt etter litt framforhandlet vi gode vilkår. Blant annet fikk vi gjort noe med natt- og søndagstilleggene. Oslo kommune ble gjort bevisst på at de ikke kunne styre unna yrkesgruppa som sørget for byens sikkerhet, sier hun.

Kamp mot privatisering

Oslo-lederen vil mer enn gjerne snakke om dagens politiske situasjon.

– Fagbevegelsen skal være så gode at vi får bli med og forme politikken. Da må vi jobbe på en annen måte enn i opposisjon, sier hun.

Leder av Fagforbundet i Oslo, Mari Sanden, har vært en sterk og synlig fagforeningsleder. Foto: Jan Tore Skjelbek / Fagforbundet
Leder av Fagforbundet i Oslo, Mari Sanden, har vært en sterk og synlig fagforeningsleder. Foto: Jan Tore Skjelbek / Fagforbundet

Kampen mot privatisering har vært kampsak nummer én for Fagforbundet i hovedstaden. Hun minner om den pågående søppelsaken med Veireno.

– Oslo kommune endte i en forferdelig situasjon. Jeg håper folk husker at det var Høyre-byrådet som inngikk denne avtalen rett før de gikk av.

Fikk hint om aldringen

I det siste har hun begynt å få hint om at arbeidslivet nærmet seg slutten, for eksempel fra en drosjesjåfør.

– Jeg vil at de gamle skal ha det bra, sa sjåføren til Sanden.

– Jeg så meg rundt i bilen og skjønte det var meg som var den gamle. Det var ingen tvil hvem han snakket om. Det var for to år siden. Ja, jeg blir pensjonist. Det gleder jeg meg til, sier hun til Oss tillitsvalgte.

Har gode arvtakere

Sanden vil fortsette å være politisk aktiv.

– Jeg blir ikke mindre samfunnsinteressert fremover. Det blir ikke noe Hotel Cæsar på meg. Jeg skal heller ikke bli dama i hornet på veggen, den syvende mor i forbundshuset.

– Min tid som leder er over. Det jeg ikke har fått gjort til nå, er det ingen grunn til å tenke på. Det er utrolig mange flinke og framtidsretta tillitsvalgte i Fagforbundet Oslo. De har holdt ut med meg i alle disse årene, så da må de jo være gode, ler hun.

Powered by Labrador CMS