Byråd Lan Marie Berg, byrådsleder Raymond Johansen og ny søppeldirektør Arild Sundberg forteller at de tar over ansvaret for søppelinnhentingen i byen.
Byråd Lan Marie Berg, byrådsleder Raymond Johansen og ny søppeldirektør Arild Sundberg forteller at de tar over ansvaret for søppelinnhentingen i byen.

Søppelfirmaet Veireno nært konkurs. Oslo kommune tar over søppelhentingen

Publisert

Oslo kommune har de siste ukene drevet en styrt avvikling av avtalen med Veireno. Kommunen tar umiddelbart over både firmaets ansatte og materiell.

— Bilene blir ikke lakkert i morgen, men fra da av tar det nye selskapet Ren over søppelinnhentingen, sier den nye søppelsjefen i byen, Arild Sundberg.

Både byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samfersel, Lan Marie Nguyen Berg, legger skylden på det forrige byrådet, som lot ett selskap få ansvaret for all søppelinnhenting i Oslo og "la alle eggene i en kurv".

— Totalt mislykket

— Det å gi et lite selskap monopol på søppelinnhentingen i Oslo, har vært totalt mislykket. Oslo kommune vil ikke legge ut noe nytt anbud på søppelinnhenting denne perioden, sier byrådsleder Raymond Johansen.

— Det er en drastisk, men nødvendig beslutning byrådet har tatt i dag. Som byråd med ansvar for avfallsinnhenting i Oslo, var det aller viktigst for meg å finne en løsning hvor vi unngår en dramatisk stans i innhentingen av avfall. Det som kom frem om Veirenos grove brudd på arbeidsmiljøloven var spikeren i kisten, sier miljøbyråden. 

Veireno nært konkurs

Ifølge Johansen og Berg har ikke Veireno lenger nok penger til å kunne lønne de 170 ansatte, og kommunen tar derfor over både ansettelsesavtalene, materiellet og lønningene til Veireno.

— Jeg er ikke prinsipielt mot privat søppelhenting. Men mener Oslo kommune selv bør drive med avfallsinnhenting som en del av beredskapen på avfallsområdet, sier Raymond Johansen. Han var i sin tid som byråd i Oslo, i 1992, den som inngikk en avtale med private om søppelinnhenting i Oslo.

Avtalen om søppelinnhentingen blir nå virksomhetsoverdratt, det vil si at virksomheten skifter arbeidsgiver. Avtalen med Veireno blir nå evaluert av Deloitte, som leverer sin rapport i april.

— Byrådet viser handlekraft

Fagforbundet kaller kommunens overtagelse en "gledesmelding.

— Byrådet vise nå nødvendig handlekraft. Det er en stor ryddejobb som skal gjøres. Etter alle skandalene, er det kun ved egen kontroll man kan få ryddet opp i Oslos renovasjon, sier Mari Sanden, leder av Fagforbundet i Oslo.

— Vi vil bidra til at de ansatte får ryddige og lovlige arbeidskontrakter, inkludert overgang til Oslo pensjonsforsikring, sier Sanden.

Powered by Labrador CMS