Hamid Farahmand og vaktmester Pål Johansen jubler for saftige forbedringer i lønn og pensjon. Foto: Thor Langfeldt

Jubler: Vaktmester Pål og hjelpepleier Hamid går opp 188.000 kroner i lønn når Oslo kommune tar over Uranienborghjemmet

Det er en festdag for Hamid og mange av de ansatte ved Uranienborghjemmet. Hamid går opp 131.000 kroner i lønn fra denne uka. – Nå skal jeg ta med kona ut på middag.

Denne måneden løper kontrakten ut for velferdskonsernet StendiUranienborghjemmet. Nå tar Oslo kommune over ansvaret for den daglige driften, brukerne og de ansatte.

Siden 2013 har Stendi drevet Uranienborghjemmet. Eller mer korrekt så var det Aleris Omsorg som tok over sykehjemmet i 2013. Men underveis ble de kjøpt opp av det svenske konsernet Stendi. Det betyr at sykehjemmet, som ble etablert av Uranienborg menighet i 1963 og solgt til Oslo kommune, nå er tilbake til kommunal drift.

Tone Tellevik Dahl ønsket de ansatte ved Uranienborghjemmet velkommen tilbake til Oslo kommune. Foto: Thor Langfeldt

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl takker Stendi for jobben de har gjort. Men aller mest takker hun de ansatte.

– Jeg takker dere for den viktige jobben dere har gjort ved sykehjemmet og ønsker dere velkommen tilbake til kommunen, sier hun.

– Føler meg høyere verdsatt

Solstrålen av en vaktmester, Pål Johansen, skinner enda mer enn vanlig i dag. Før lå han på 397.000 kroner i lønn, nå jumper han opp til 454.000.

– Dette betyr mye for meg, og jeg føler meg høyere verdsatt. Lønnsøkningen gjør at jeg får en bedre følelse innvendig og kan senke skuldrene. Det påvirker psyken min, sier han.

Han føler det er trygt å ha Fagforbundet i ryggen.

– Jeg har en stram økonomi, så også økonomisk betyr dette veldig mye. Nå føler jeg en trygghet på lønna og pensjonen min og er veldig takknemlig, sier Pål.

Pål ble ansatt ved sykehjemmet i 2013 og har jobbet mye med mennesker. Ved siden av å være vaktmester, er han også ansvarlig for Herreklubben for herrene på huset. Her synger han, spiller gitar og skjenker oppi noe godt i glassene.

Uranienborghjemmet ligger på Majorstuen og er hjemmet til noen av bydel Frogners pleietrengende. Foto: Vegard Velle

Kraftig uttelling for sykepleierne

Overtakelsen betyr at de ansatte går over på tariffavtalen som gjelder med Oslo kommune og arbeids- og lønnsvilkårene som gjelder der.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Sykepleierforbundet i Oslo, betyr dette at sykehjemmets sykepleiere går opp 61.070 kroner i lønn i snitt. En av sykepleier får et lønnsløft på hele 120.000 kroner.

Også mange av de andre ansatte får høyere grunnlønn, kraftig forbedrete kvelds- og nattillegg og en mye bedre pensjon enn i dag. Fagforbundets hovedtillitsvalgt i Sykehjemsetaten, Kjartan Goksøyr, er strålende fornøyd.

– De ansatte går nå over på verdens beste tariffavtale, så det er svært god stemning her, sier han.

Tar med kona på byen

For hjelpepleier Hamid Farahmand får Oslo kommunes driftsansvar store konsekvenser. Hamid begynte ved Uranienborghjemmet i 2016 og går opp hele 131.000 kroner i lønn, inkludert aften- og helgetillegg. Grunnlønna hopper fra 360.000 til 453.000 kroner.

Hamid Farahman går opp hele 131.000 i lønn fra nå av. Foto: Thor Langfeldt

– Nå tar jeg med kona ut på mat og et glass vin. Jeg er kjempeglad og føler meg absolutt bedre behandlet. Nå får jeg råd til å bruke litt mer penger enn før. Men jobben vil jeg selvsagt skjøtte på samme måte. Jeg er svært glad for at Oslo kommune tar over sykehjemmet, sier han.

Hamid vil også få en helt annen og høyere uttelling på pensjonen.

Nye tider på hjemmet

Sykehjemsetaten bekrefter at det blir nye tider for de ansatte.

– Alle medarbeidere som omfattes av virksomhetsoverdragelsen vil gjennom Oslo Pensjonsforsikring motta bedre pensjonsforhold enn i dag. Unntaket er sykepleierne, som vil fortsette med samme statlige pensjonsordning som før, opplyser kommunikasjonssjef Sofus Urke.

Han bekrefter at de fleste vil få en økning i grunnlønna.

– Sykehjemsetaten har jobbet systematisk med å øke grunnlønnen for medarbeiderne i pleien. Dette kommer de ansatte ved Uranienborghjemmet til gode ved overdragelsen til Oslo kommune, forteller han.

Uranienborghjemmets gallionsfigur. Foto: Thor Langfeldt

– En festdag

Også ordfører Marianne Borgen (SV) er til stede og er strålende fornøyd. – I dag markerer vi at kommunen overtar Uranienborghjemmet. Det er en festdag, sier hun.

– Trygge lønns- og pensjonsvilkår skaper bedre kvalitet i eldreomsorgen. Høyere lønn gir de ansatte bedre arbeidsforhold og større forutsigbarhet i hverdagen. Jeg er glad for å høre at nesten alle de ansatte blir med over til kommunen, sier Borgen.

Ifølge sykehjemsetaten har ingen beboere flyttet som følge av endringen. Alle fast ansatte medarbeidere har fått tilbud om å fortsette i jobben ved Uranienborghjemmet. Medarbeidere i vikariater og engasjementer fortsetter i sitt arbeidsforhold i henhold til tidligere avtaler. Ekstravaktene vil få nye avtaler med kommunen.

En vemodig dag

For Stendi er utløpet av kontrakten vemodig, og firmaet skulle gjerne fortsatt å drive sykehjemmet.

Administrerende direktør i Stendi, Ingvild Kristiansen, synes det var vemodig å miste Uranienborghjemmet. Foto: Thor Langfeldt

– Vi leverer tilbake et veldrevet og godt sykehjem. Vi overtok i 2013 og har jobbet systematisk med turtilbudet og kvaliteten. Det ble en nedtur i 2017 med negativ medieoppmerksomhet, men vi gjennomførte en snuoperasjon. Vi håper at Oslo kommune tar med seg videre det fantastiske kulturtilbudet her på hjemmet og ønsker alle ansatte en god landing i kommunen, sier administrerende direktør i Stendi, Ingvild Kristiansen.

Feil utvikling

Også bydel Frogners bydelsutvalgsleder, Jens Jørgen Lie (H), er delt i sine følelser på dagen. Bydelen er storkunde av sykehjemsetaten og kjøper over 400 sykehjemsplasser i bydelen.

– Jeg er ikke helt enig i den forandringen som skjer nå. I Høyre mener vi at velferdsinnovatører bør gå hånd i hånd med kommunale tjenester. Ved Uranienborghjemmet er det dedikerte og dyktige medarbeidere. Her jobbes det også med utvikling og nye måter å gjøre oppgavene på. Alt dette får kommunen servert. Nå gjelder det for Oslo kommune å forvalte driften på en god måte, sier han.

Ordfører Marianne Borgen i hyggelig passiar med leder av bydelsutvalget i Frogner, Jens Jørgen Lie. Foto: Thor Langfeldt

God stemning

Hvem som blir leder på sykehjemmet er ennå ikke klart. Allerede er lederstillingen utlyst, og i dagens ledergruppe er Linda Storebø. Hun er trygg på at beboerne er i de beste hender.

– For oss ansatte har overtakelsen vært en ryddig prosess. Uavhengig av driftsform, er vårt fokus nå å levere gode omsorgstjenester til beboerne. Jeg oppfatter at det er god stemning blant både beboerne og de ansatte, sier hun.

Exit Stendi. Firmaet driver fremdeles både Lambertseterhjemmet og Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Oslo. Foto: Thor Langfeldt
Powered by Labrador CMS