Sokneprest Sunniva Gylver som rektor på Galtvort. Foto: Finn Folke Thorp
Sokneprest Sunniva Gylver som rektor på Galtvort. Foto: Finn Folke Thorp

Etter kirkekaffen holdt presten Harry Potter-messe og viste åtte Potter-filmer

Publisert

Tidligere har hun holdt yoga-gudstjenester. Nå står sokneprest Sunniva Gylver bak Harry Potter-messe i Fagerborg kirke.

Fra søndag 9. april om kvelden til grytidlig på tirsdagen gir Gylver kirkegjengerne et innblikk kampen mellom det gode og det onde i J.K. Rowlings Potter-univers. Det handler om «den unge trollmannen Harry Potter og hans kamp mot den onde fyrst Voldemort», ifølge kristenavisen Dagen.

Viser åtte Potter-filmer på storskjerm

I halvannet døgn er det fest for alle Potter-fans i Fagerborg kirke i Oslo, og samtlige åtte Potter-filmer vises på storskjerm. For å rekke dette, blir natt til i dag og natt til i morgen satt av. Deltakerne oppfordres til å kle seg ut med Potter-effekter.

Det suppleres med ulike «Potter-aktiviteter» og en egen Potter-gudstjeneste mandag kveld, blant annet med nattverd «med bruk av elementer, språk, bilder, musikk fra Potter-universet». Så er det kirkekaffe, før fire Potter-filmer vises, inn i de små timer, ifølge nettsidene til Den norske kirke.

Noah Gylver registrer deltagere til Harry Potter-messe. Foto: Finn Folke Thorp
Noah Gylver registrer deltagere til Harry Potter-messe. Foto: Finn Folke Thorp

Gir et innblikk inn i påskefortellingen

Gylver ser Potter-historien som en effektiv inngang til samtaler med unge, men finner også en bro derfra inn i påskens kristne budskap:

«Som en etter hvert svært allmenn referanse, representerer [Potter-fortellingen] også et spennende blikk og språk inn i den kristne påskefortellingen», skriver Gylver, som er stipendiat ved Menighetsfakultetet.

� Potter-fortellingen representerer et spennende blikk inn i den kristne påskefortellingen, mener sokneprest Sunniva Gylver. Foto: Menighetsfakutetet
� Potter-fortellingen representerer et spennende blikk inn i den kristne påskefortellingen, mener sokneprest Sunniva Gylver. Foto: Menighetsfakutetet

– Unge kan bli mer positive til kristen tro

Hun får verbal støtte fra en kant i kirkelandskapet hun ellers ofte er uenig med, Potter-entusiast, prest og tidligere sjefsredaktør i Dagen, Odd Sverre Hove. Han mener Potter-fortellingen kan være et godt virkemiddel for å nå ungdom, ifølge Dagen.

– Jeg vil ønske Sunniva Gylver all mulig lykke til. Potter-bøkene og, i mindre grad, filmene kan åpne mange unge menneskers tanke for at det kristne oppstandelsesbudskapet kan ha noe for seg. De kan få en positiv holdning til kristen tro, sier Hove til Dagen, som spesielt trekker fram oppstandelseselementet i Rowlings siste Potter-bok.

Hint og pekere til kristent budskap

– Det kristne ligger ikke tykt utenpå bøkene. Men leser man dem nærsynt, oppdager man hint og pekere i teksten, sier Hove, som viser til et avsnitt der Potter er på dødens terskel. Geografisk foregår dette på jernbanestasjonen King's Cross i London.

Harry Potter i Fagerborg kirke. Foto: Finn Folke Thorp
Harry Potter i Fagerborg kirke. Foto: Finn Folke Thorp

– Oversatt betyr dette navnet Kongens kors, og da snakker vi jo om Jesu kors. Mange oppfatter dette bare som et navn, men Rowling bruker det klart som et litterært grep.

«Hove har gjort en imponerende jobb med å gi oss en oversikt over kristne teologers forsvar og angrep på Harry Potter, kristen symbolbruk i bøkene, Rowlings uttalelser rundt dette, osv.», skriver Gylver på sin Facebook-vegg.

 

Redaksjonen gjør oppmerksom på at Sunniva Gylver er medlem av redaksjonsrådet i VårtOslo

Powered by Labrador CMS