Extinction Rebellion på en av tankbilene ved Sjursøya. — Vii stoppe olja med våre egne kropper, for å vise alvoret, sier en av aksjonistene, Jesper Lagerman.

Extinction Rebellion klatret opp på tankbiler på Sjursøya. - Vi er i dialog med aktivistene, sier politiet

For tredje gang denne uka aksjonerer Extinction Rebellion mot leveranser av fossilt drivstoff fra havneanlegget på Sjursøya. — De har klatret opp på tre-fire tankbiler, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo-politiet.

Publisert

— Et 30-talls personer tok seg i formiddag inn på Oslo havn, der de lenket seg fast og sperret utkjørselen for tankbiler fra oljeterminalen på Sjursøya, skriver Extinction Rebellion i en epost til VårtOslo.

Det er den tredje aksjonen klimaaktivistene denne uken retter mot Oslo Havns anlegg på Sjursøya.

Politiet: — Vi jobber med å finne en løsning

Ved 15.30-tiden lørdag opplyser politiet at de er på stedet, og at de er i dialog med aksjonistene.

— Ingen er per nå pågrepet eller bortvist fra stedet, sier politiets operasjonsleder Rune Hekkelstrand til VårtOslo lørdag ettermiddag.

— Vi er i dialog med aksjonistene og jobber med å finne en løsning. De har blant annet klatret opp på tre-fire tankbiler, sier Hekkelstrand.

Tidligere i uka, både mandag og onsdag, tok aksjonister fra Extinction Rebellion seg inn på havneanlegget. Da lenket de seg fast og stanset et tog med flydrivstoff på vei til hovedflyplassen på Gardermoen.

— Verdens ledere har sviktet i klima- og naturkrisen, og vi står overfor menneskelige lidelser vi aldri har sett før, skriver Extinction Rebellion.

— Onsdag ble 17 personer arrestert da vi hindret toget i å forlate Sjursøya. Blant de arresterte var en filmskaper på jobb som forsøkte å dokumentere arrestasjonene til en dokumentarfilm, opplyser Extinction Rebellion i en epost.

— Vi må stoppe olja med våre egne kropper

Aksjonene mot drivstoffanlegget på Sjursøya er ledd i en internasjonal kampanje Extinction Rebellion kaller «Just Stop Oil» - «Stopp Oljeletinga».

— Vi står midt i en verdenskrig mot vårt eget livsgrunnlag, sier Jesper Lagerman, en av dem som var med på blokaden mandag og onsdag.

— Verdens ledere har sviktet i klima- og naturkrisen, og vi står overfor menneskelige lidelser i en dimensjon vi aldri har sett før: hetebølger, sult, skogbranner, vannmangel, matmangel og flom, sier XR-aksjonisten.

Aksjonister fra Extinction Rebellion på toppen av en av tankbilene som blokkeres på Sjursøya lørdag.

Ett av kravene Extinction Rebellion retter mot den norske regjeringen er at all oljeleting og boring stanses på norsk sokkel.

— Den norske regjeringa sviktet på klimatoppmøtet i Glasgow sist høst, og kjempet innbitt for norsk olje og gass. Dette er stikk i strid med hva forskere og det internasjonale samfunnet sier er nødvendig. Derfor må vi stoppe olja med våre egne kropper, for å vise alvoret, sier Lagerman.

Powered by Labrador CMS