Etter at skjenkebevilgningen kom tilbake på fredag, var det mange som benyttet anledningen til å drikke øl til maten i løpet av helga. Her er kunder avbildet på Den Glade Gris i sentrum ved et tidligere besøk.

– Det ble hektisk. Helga ble fullbooket på en time! Slik artet helgen seg for restaurantbransjen

– Vi er veldig fornøyde med at vi får fylt opp restauranten igjen og er tilbake til en vanlig hverdag. Så fort nyheten kom ut om gjenåpningen, ble helgen fullbooket på en time.

Publisert

Opphevingen av skjenkestopp fredag utløste et ras av kunder og reservasjoner.

Flere påpeker likevel at det alene ikke løser alle vanskelighetene som bransjen opplever.

Spesielt bidrar avstandskravet til at det vanskeliggjøres å oppnå den inntekten som sårt trengs.

– Vi sier nei, med vondt hjerte, til en god del som ringer inn

Tobias Sørbo, assisterende kjøkkensjef ved Smalhans på St. Hanshaugen, forteller at de nærmest var nødt til å kaste seg rundt etter at det ble kunngjort at det var tillatt med alkoholservering.

– Det ble litt hektisk siden vi ikke fikk så mye tid på oss til forberedelser. Vi er veldig fornøyde med beslutningen, slik at vi får fylt opp restauranten igjen og kommet tilbake til en vanlig hverdag. Så fort nyheten kom ut, ble helga fullbooket på en time. Fra før av var vi halvbooket.

Også Even Bernhard Bergstrøm Hegbom, daglig leder ved Den Glade Gris i sentrum, er veldig fornøyd med at forbudet ikke gjelder lenger. Samtidig gjør han det klart at han gjerne skulle tatt imot flere gjester.

– Det har på mange måter vært fantastisk, men på samme tid utgjør det femti prosent av normal omsetning. Det er som forventet, med tanke på avstandsreglene. Vi sier nei, med vondt hjerte, til en god del som ringer inn.

Sammenlignet med forrige nedstengning, er Hegbom tydelig på at de er i en bedre posisjon denne gangen.

– Det som er en fordel nå, er at vi mottar lønnsstøtte. Dermed har vi kunnet ha alle ansatte i jobb. Det var et mareritt sist, da vi måtte starte på nytt med nye ansatte. Det er jeg veldig, veldig glad for at vi slipper nå. Det er så fullt som vi kan ha det. Likevel er situasjonen fortsatt veldig alvorlig.

– Vi har fått fylt opp alle plassene

Hos Gate of India på Majorstua var det mest hektisk de to første dagene av helgen, ifølge daglig leder Sukhpreet Kaur.

– Det har vært veldig bra, spesielt på lørdag. Det hjelper med alkoholservering, noe som bidrar til større omsetning. Hele helgen har det vært fullt, men det er litt færre gjester i dag. Det er vanlig at det er roligere på søndager.

At det har vært en travel helg, kan Michael Weerasinghe skrive under på. Han er daglig leder ved Tijuana på Grünerløkka.

– Omsetningen er under halvparten av en vanlig lørdag, men fem ganger høyere enn under nedstengning. Først er folk litt mer skeptiske på grunn av korona, deretter mister vi tretti prosent av alle sitteplasser på grunn av enmetersregelen, og til slutt må vi stenge klokken elleve. Dermed blir det ikke normal drift. Vi har fått fylt opp plassene som er mulige å fylle. Det er ellers veldig bra.

– Det er veldig deilig

Gro Worren, som er daglig leder ved Sagene Lunsjbar, synes det er skikkelig gøy å åpne igjen.

– Det er et helt annet trykk, og folk drikker og koser seg mer. Med tanke på mengden av mennesker som har besøkt oss, er det natt og dag når man sammenligner med de andre åpningsdagene våre. Vi selger mer, da folk blir værende lenger. I tillegg er det stor pågang på mail, og vi mottar reservasjoner for ulike selskaper. Alt begynner å tikke og gå igjen. Det er veldig deilig.

Usikkerheten som bransjen over lang tid har vært nødt til å forholde seg til, har tatt på, sier Worren. Hun utdyper at det har vært slitsomt ikke å vite hvordan kommende uker vil se ut, og benytter også anledningen til å tale restaurantbransjens sak.

– Alle ligger bakpå økonomisk

– Vi er satt tilbake økonomisk. Selv om vi jobber i et kreativt yrke, er det vanskelig å tenke nytt. Alle ligger bakpå økonomisk, sier hun, og fortsetter:

– I utgangspunktet er avansen i bransjen ganske lav, og det er få som har buffere for å kunne håndtere slike ting. Uavhengig om det blir flere nedstengninger eller ikke, er det mange som sitter med regninger og som har mistet arbeidskraft, all den tid de har byttet bransje eller flyttet hjem til andre land.

– Når det er færre som kan jobbe, går lønningene i taket. Det gjør det enda vanskeligere å holde det gående for oss. Det kommer nok til å være en del slike ting som vi må stri med. Enmetersregelen gjør at vi er langt unna normal omsetning.

Powered by Labrador CMS